Donestech: Des de l'arrel (Jornades d'intercanvi d'experiències en Coeducació Transformadora)

Donestech tenim el plaer de hi ser el dimecres 5 de juliol | 18h – 20h a la taula redona de tres ponències d'aquestes jornades que s’emmarquen en el projecte Joves i Comunitats mobilitzades per una vida lliure de violències masclistes organitzades entre la Fundació Intered i la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG), i finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. .

Parlem de Coeducació Transformadora, entesa com la suma dels principis de la coeducació – que parteix de la igualtat de gènere i la no discriminació educativa per raó del sexe – i de l’educació per la justícia global – que promou una consciència crítica per les causes que generen desigualtats i conflictes en el món i dona eines per una acció transformadora.

Amb aquest marc, l’objectiu de les jornades és implicar diferents agents de l’àmbit educatiu i del tercer sector, intercanviant experiències i generant espais de reflexió a partir de tres blocs temàtics:

  • Feminismes diversos i educació; la mirada decolonial des del sud global
  • Joves, tecnologies i activisme; La tecnologia com a eina de transformació social.
  • Els mandats de la masculinitat patriarcal; com qüestionar-los des de les masculinitats dissidents.

 

Inscriu-t'hi

 

Programa

 
Dimecres 5 de juliol | 18h – 20h

Jornades moderades per Marta Molina, periodista independent, especialitzada en la cobertura de moviments socials, Resistències indígenes i moviments de resistència noviolenta.

→ Ponències per part de tres expertes de cadascuna de les temàtica presentades.

→ Cada ponència tindrà una durada de 30 minuts, seguit de 30 minuts de preguntes.

→ La jornada tindrà una durada de 2 h en total.

Feminismes diversos i educació

Sara Alvarez Medrano, Maya K’iche’

de Guatemala

Terapeuta social amb enfocament comunitari, intergeneracional, ancestral, sistèmic. Facilitadora i assessora amb experiència a crear metodologies emancipatòries i estratègies de formació-sanació-sistematització i accions col·lectives per al bon viure.

Joves, tecnologies i activisme

Ona,

de Dones Tech

Activista dels drets humans a diferents camps, tant a internet com als carrers. Treballa per la necessitat d’habitar internet de manera lliure i segura per a tothom des del feminisme i les lluites LGBTIQ+. Juntament amb altres entitats, Dones Tech posa a disposició una línia feminista d’atenció i suport davant les violències digitals. Pots contactar a través de la web https://fembloc.cat/.

Els mandats de la masculinitat patriarcal

Rafa Soto,

de AHIGE ANDALUCÍA

Treballador Social, Màster en Intervenció en violència de gènere i avi. Treballa per al canvi dels homes amb enfocament integral de gènere i donant prioritat a les eines vivencials i creatives.

 

Dijous 6 de juliol | 18h – 20h

Jornades dinamitzades per Yaneli García Ríos, Otra Escuela. Facilitadora i dissenyadora de tallers per a la intervenció social en l’àrea educativa i comunitària, amb perspectiva de gènere, resolució positiva de conflictes, intel·ligències múltiples, arts de participació, jocs cooperatius i formació.

Enfocament metodologic

La nostra metodologia es basa en l’enfocament socioafectiu que consisteix a vivenciar en la pròpia pell la situació que es vol treballar per a així tenir una experiència en primera persona que ens permeti entendre i sentir el que estem treballant. L’aprenentatge sorgeix a partir de la pròpia experiència de les participants, arribant a una comprensió integrada dels conceptes. Aquesta metodologia està basada en els processos de grup i en l’aprenentatge participatiu, actiu i transformador.

* Les persones que s’hagin inscrit a aquesta sessió cal que portin retoladors, folis i bolígraf.

Primera part: experiències inspiradores

Compartirem experiències inspiradors d’entitats i centres educatius. Cada experiència tindrà una durada de 10 minuts. La presentació és lliure i a l’estil de cada entitat, col·lectiu i/o persona.

· Projecte CarMiA

AHIGE – Homes Igualitaris

· Recerca La Coeducació a Catalunya

Grup de recerca d’Educació i Gènere – UAB

· Programa XAJI

Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat

· Apropem feminismes a les aules

Fundació Akwaba

Segona part:

Consistirà a dividir el gran grup en taules de treball, convidant-los a reflexionar sobre els desafiaments, pors i emocions que van travessar els processos que van compartir. Cada taula de Treball correspon a un dels eixos temàtics de les jornades.