#DonesAmbCategoria: Signatures per aconseguir categories de gènere a la Viquipedia

Notícies

logo vikipedia lila amb dones construint-lo i el lema
28.05.2021 - 18:57
Àmbits Temàtics: 

Donestech i Alia hem signat, animeu-vos també a donar suport i que puguem trobar escriptores, investigadores, etc i no a que tot estigui baix el gènere masculí. Ací us deixem la informació!

Carta oberta a la comunitat viquipedista catalana

| CA | ES | EN | FR | IT |

Cada vegada que consultem la Viquipèdia en català comprovem que les dones estan categoritzades sota l’etiqueta ‘masculí plural’ i només en comptades ocasions no és així, sovint coincideix en una professió o condició molt feminitzada, com ara «llevadores» o «concubines». En una societat plural i diversa, que hem fet i fem créixer i on participem de manera activa en tots els àmbits, per què la presència de les dones és invisible? Com es pot explicar que, sent les dones el 51% de la població, hi estiguem ocultes?

La qüestió de les ‘‘categories de gènere’’ ha estat una discussió recurrent a la Viquipèdia catalana. Tot i que algunes Viquipèdies empren les categories femenines de manera natural i sense més problemes (ho fan l’anglesa, l’alemanya, l’espanyola, l’euskera, l’asturiana, la francesa o la portuguesa, entre les més rellevants o properes), l’actual política de categories de la Viquipèdia catalana porta a situacions grotesques com l’existència de les categories «gimnastes rítmics», «feministes barcelonins» o «nedadors sincronitzats barcelonins», que inclouen únicament dones sota un genèric masculí.

Amb la campanya #DonesAmbCategoria volem fer visible el problema: no hi ha cap mena de justificació per no categoritzar les dones per sexe. Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la nostra presència, i al segle XXI aquesta idea hauria de ser inacceptable.

A qui diu que la Viquipèdia catalana basa els seus criteris lingüístics en les normes de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que usen el masculí genèric per descriure homes i dones, li volem respondre: què tenen a veure les acadèmies de la llengua en una classificació ontològica per categories?

El que es vol dir en realitat és que es prefereix no alterar un sistema que ja resulta còmode, encara que invisibilitzi les dones, i així, de passada, no es trenca un consens pres dins de la pròpia Viquipèdia.

Fins ara, molts factors han contribuït a fomentar aquest desequilibri. Ara, però, com a lectores de la Viquipèdia catalana, hem de dir que les excuses ja no valen i que ha arribat l’hora de canviar aquest anacronisme. Volem categories de dones, de la mateixa manera que n’hi ha en altres Viquipèdies.

Alinear la Viquipèdia catalana amb les metes que incideixen en l’objectiu de la igualtat és cosa de tothom i qui no faci el que està al seu abast comet una irresponsabilitat. El 5è Objectiu de Desenvolupament Sostenible de la Unesco és la igualtat de gènere, fem-ho realitat.

Cada 8 de març els mitjans de comunicació ens recorden que les dones estem en posició de franca discriminació amb relació als homes, la invisibilització de dones agreuja aquesta situació i, conscients que aquesta decisió fins ara no s’ha pogut canviar des de dins, apel·lem al cinquè pilar de la Viquipèdia, que diu: ‘La Viquipèdia no té normes inamovibles’. Per aquest motiu demanem a la comunitat viquipedista catalana que escolti i accepti la nostra reclamació i faci possible la creació de categories femenines.

En el Twitter de la campanya, amb l’etiqueta #DonesAmbCategoria, trobareu mostres d’aquesta norma actual, que considerem menyspreativa envers les dones. Aquest és el model que volem per a les nenes i noies, per a la mainada i el jovent que consulten la Viquipèdia?

Si la Viquipèdia catalana és un dels webs més consultats, cal que en una societat com la nostra les dones hi siguin visibles igual que els homes: volem categories de dones. Us hi sumeu?

Col·lectiu Dones amb categoria [1]

#DonesAmbCategoria

Vull signar la carta

En voleu veure alguns exemples?

Al final dels articles de la Viquipèdia hi ha les categories en què estan indexats. A la Viquipèdia catalana no hi trobareu categories del tipus «biòlogues», «nedadores», «escriptores», «empresàries». Hi estan categoritzades sempre amb el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Proserpina és «un deu de la mitologia romana»?… Doncs així figura a les categories de la Viquipèdia catalana. La categoria “Deesses” no està permesa; només masculí genèric, llevat de poques excepcions. Volem #DonesAmbCategoria pròpia!

Angeleta Ferrer i Sensat, «pedagog»? «biòleg»? «professor»?.. Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana, que no permet categories de dona, només el masculí genèric. Això invisibilitza les dones. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

La Viquipèdia catalana permet distingir fotògrafs del segle XIX, del segle XX, del segle XXI… però no fotògrafes. Per què? Les dones han de conformar-se amb el masculí genèric, no hi ha cap segle per a elles. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Vigdís Finnbogadóttir és «un polític» que ha estat «president d’Islàndia»?… Així és com està indexada a les categories de la Viquipèdia catalana; només permet categories en masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Maria Moliner va ser «un lexicògraf espanyol», «un filòleg aragonès», «un bibliotecari»?.. Doncs així, amb el masculí genèric, està indexada a les categories de la Viquipèdia catalana. Aquest és el model per a noies i nois que consulten la Viquipèdia. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

A la Viquipèdia catalana es pot consultar la categoria «directors de cinema» per origen, per premi… o també «directors de cinema mut»… però no hi trobaràs «directores de cinema». Per què? Això invisibilitza les dones. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Per a la Viquipèdia francesa, Florence Arthaud fou una “sportive française”, una pionnière en sport". A la Viquipedia catalana només s’inclou en categories en masculí; el femení no hi està permès, encara que això invisibilitzi les dones. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

Vinyet Panyella és «un escriptor sitgetà»?, «un director de la Biblioteca de Catalunya»?.. Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana, que no permet categories de dones, només masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

A la Viquipedia catalana, en la categoria «infermers», només hi trobes infermeres. Tot i així, no tenen categoria ni subcategoria pròpia. Pots anar a buscar-la a les viquipèdies en basc, francès, neerlandès, espanyol, suec… Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Diríeu que Rachel Carson va ser un “biòleg estatunidenc”?, un “ecòleg”?, un "escriptor estatunidenc… Doncs així figura a les categories de la Viquipèdia catalana; només hi permet el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Clara Campoamor fou «un advocat madrileny»?.. Doncs així figura a les categories de la Viquipèdia catalana; només permet el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

La Viquipèdia catalana permet separar les persones que es dediquen a la física per origen, per especialitat però no per sexe? Per què? Això les fa invisibles com a model per al jovent. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

Alfonsina Storni va ser «un poeta argentí»?.. Doncs així figura a les categories de la Viquipèdia catalana, que són sempre en masculí, tot un exemple per al jovent. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

Ja no accepto les coses que no puc canvi… Canvio les coses que no puc acceptar”, diu Angela Davis. Nosaltres no podem acceptar que la Viquipèdia catalana, del segle XXI, es regeixi per criteris del s.XX o del XIX. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia a la Viquipèdia!

A la @Viquipèdia catalana no les busqueu en categories del tipus “Dones polítiques” “Diputades” “Alcadesses” o “Alcaldes dones”, perquè no estan permeses. Només masculí genèric. Tot un model per a noies i nois que consulten la Viquipèdia catalana. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Melitta Bentz fou «un inventor alemany»?.. Així és com figura a les categories de la Viquipedia catalana. La categoria «inventores» no existeix; les categories de dones no hi són permeses. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Kamala Harris, «advocat californià»?, «vicepresident dels Estats Units»?, «escriptor estatunidenc»?.. Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana, que no permet gairebé mai categories de dones. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

La Viquipedia en català, a diferència d’altres, usa el masculí genèric per a gairebé totes les categories en què s’indexen els seus articles. Per ex., “feminista anglès”, “nedador sincronitzat”, “gimnasta rítmic”. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Carme Ruscalleda és «un cuiner»?.. Doncs així figura a les categories de la Viquipedia catalana. L’anglesa té la categoria “Women chefs”. Hi noteu la diferència? Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

Diríeu que Simone Signoret va ser «un actor de cinema francès»?.. Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana; llevat de poques excepcions només hi permet el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Pilar Bayer, «un científic barceloní contemporani»?, «un matemàtic barceloní»?, «un professor de la Universitat de Barcelona»?… Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana, que no admet categories de dones. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

A la Viquipèdia catalana, la categoria «locutors de ràdio» ofereix desglossats anglesos, francesos, valencians… de CatRàdio, Cadena Ser, Rac1… sempre locutors. Les locutores no hi tenen categoria: és el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia!

Isabel Coixet, «un director de cinema barceloní»?… Així figura a les categories de la Viquipèdia catalana. A l’anglesa és a les categories ,“Spanish women film directors”, “Spanish women screenwriter”… Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

La Viquipèdia anglesa permet consultar les categories Sportswomen i Sportsman… Per què no ho permet la Viquipèdia catalana? Perquè les dones s’han d’encaixar en el masculí genèric. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia per disminuir la bretxa de gènere.

Antonia Santiago ―La Chana―, «un ballarí de flamenc barceloní»?.. Així és com figura a les categories de la Viquipèdia catalana. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

A la Viquipèdia catalana es poden trobar categories per als Diputats al Congrés segons circumscripció, legislatura, partit, comunitat autònoma… No hi ha categoria per a dones diputades. Són dins del masculí genèric. Volem que les diputades siguin #DonesAmbCategoria pròpia.

Un 5 de març va néixer Lynn Margulis. Diríeu que fou «un biòleg estatunidenc»?, «un científic de Chicago»?.. És com figura a les categories de la @Viquipèdia catalana, sense categories femenines. Tot un referent per al jovent que consulta la Viquipèdia. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

Maria Montessori, «pedagog italià»? “feminista italià”?.. Així és com figura a les categories de la Viquipèdia catalana. A la Viquipèdia francesa: “personnalité féminine italienne”, “femme médecin”. Volem les #DonesAmbCategoria pròpia.

A la Viquipèdia catalana, dins de la categoria «actors», hi ha subcategories per especialitat, per origen, per premis rebuts… però no n’hi ha per a les actrius. S’inclouen en el masculí genèric… Cal anar a trobar-les a la Viquipèdia en espanyol. Per què? #DonesAmbCategoria pròpia.

1 Aquest col·lectiu té com a objectiu la creació de categories de dones a la Viquipèdia catalana