Tast Tech: Autodefensa digital feminista

Imatge
Imatge
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball

"Autodefensa digital feminista" és un taller per identificar i combatre la violència masclista en l'entorn digital. Es tracta d'una activitat on reflexionarem sobre la seguretat i privacitat digital a Internet així com a les xarxes socials més utilitzades, des de la perspectiva de gènere. L'objectiu de la jornada serà que les participants surtin amb estratègies individuals i col·lectives d'autodefensa.

Activitat dirigida al públic femení.

Per aprofitar al màxim el taller es recomana a les participants portar algun dispositiu electrònic (telèfon mòbil, tablet, ordinador...)

Activitat conduïda per Donestech

El Tast Tech és un cicle d'activitats que ofereix un tastet d'actualitat tecnològica des de temes quotidians, amb la finalitat de fomentar la reflexió i la transformació social. En aquesta edició, reflexionarem al voltant de les relacions al món digital i parlarem de les diferents situacions i comportaments que ens trobem quan la persona interlocutora no està físicament al davant, sinó que es troba darrere una pantalla. El cicle compta amb quatre propostes on tractarem visions diferents dels dubtes i conflictes que se'ns presenten quan interaccionem a les xarxes socials, aplicacions mòbils, videojocs i pàgines web que permeten les relacions entre usuàries.

El taller serà a les 18:30h i cal inscriure's a la web del Centre Cívic Palmira Domènech

Valoració del taller

Un nou món s'obre al nou Centre Cívic Palmira Domènech

Donestech hem anat per primera volta al Prat de Llobregat per fer-ne un curs i hem descobert la bona organització i ambient del barri on ha nascut aquest nou centre. Primer destacar que el nom del centre que és una dona molt volguda al barri per tot el treball social que va fer. Aquí un tast d'una dona admirable que és recordada amb molt d'amor.

A voltes un inconvenient és una sort i així va passar el dia del taller: la internet caiguda a tot l'ajuntament. Les organitzadores ja havien resolt el tema i una cooperativa de habitatge, COV, ens va oferir la seva sala. Quina sort anar-hi on la Palmira va crear el centre del Club de la Palmira. Des de l'entrada on s'atenia a gent a la gentilesa del seu president, Antoni Pedrero, ens va tractar de meravella i ensenyar el local.

La classe no va sortir com era programada i no varem acabar tot el que estava previst, però era el que calia perquè va vindre un grup de quatre dones per primera vegada i les organitzadores varen veure la necessitat de una bona acollida. Què quatre dones! Feministes de quan anaves a la policia a denunciar maltractaments i et deien que tornessis a casa que alguna cosa hauràs fet. Elles no es van acontentar i van crear un grup feminista, Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo. A més d'aquestes tres dones, van vindre 3 més i un home. Eren més joves i en experiències diferents. Total que varem començar mig hora tard i tan sols varem prendre consciència del problema, però no aprendre solucions. Tan sols van aprendre la mesura més simple de seguretat: esborra del mòbils les apps que no utilitzes. Va ser molt enriquidor sentir les seves experiències i compartir, com ara el cas d'una de les feministes grans que ens contava l'experiència de ciber-violència que va patir la seva filla adolescent.

Ara estem pendents de les seves valoracions per tal de veure si volen aprofundir en aquest coneixement. Jo com a professora si perquè se que amb feministes així puc aprendre molt :)