Article sobre el taller a Euskal Herria Digitala: Encara que és digital, és violència

Traducció de l'article en euskera de  Leire Perlines  
Fotografies de Oarsoaldeko Hitza
 
 

DonesTech ha impartit el taller 'Autodefensa digital feminista' en el marc de la jornada 'Reinventar i reinventar xarxes' a Torrekuan. El programa s'ha centrat en les amenaces digitals en l'ús d'Internet per persones.

 

Les persones que conformen Euskal Herria Digitala van realitzar una jornada de recuperació i reinvenció de Xarxes Socials en el marc del Dia Internacional contra la Violència Masclista que se celebra el pròxim dia 25. La tercera edició de la iniciativa va tenir com a objectiu treballar un aspecte veritablement present en la vida de les dones: la dimensió digital de la violència masclista. La trobada ha tingut lloc en el Torrekua d'Errenteria-Orereta, on DonseTech va impartir el taller pràctic d'Autodefensa digital feminista.

El taller es van centrar especialment en la identificació de les amenaces digitals i les seves conseqüències. És més, també van treballar estratègies de prevenció i resposta davant situacions de risc.

DonesTech és un col·lectiu dels Països Catalans que es dedica principalment a la recerca a partir de les relacions entre les dones i les TIC –Tecnologies de la Informació i la Comunicació–. És a dir, formulen, analitzen i desenvolupen accions amb i per a les dones. Porten anys treballant i, amb proves i assajos, han desenvolupat una recerca sobre el ciberfeminisme.

El programa va ser conduït per una dona que es deia Ona, en nom de DonesTech. A penes es va presentar. Elli va voler mantenir la seva privacitat, i no és segur que es cridi Ona. Ni tan sols va esmentar el seu cognom. Bé, perquè el que diu a la presentació de la web. “Amant de l'anonimat i la privacitat és una activista dels drets humans en diferents àmbits, tant a Internet com al carrer. Va començar a utilitzar programari lliure l'any 2000 i avui dia imparteix conferències/tallers sobre el tema, ja que considera que el coneixement del programari lliure ha d'estar a l'abast de la humanitat."

No obstant això, va donar el relleu a altres tres dones en diverses parts del seu taller en euskera, ja que no era l'única facilitadora del taller. Diana Franco Eguren, Maider Likona i Ainhoa Kaltzakorta també han pres l'educació en les taules per ensenyar eines.

Franco ha posat en marxa Baratza Digitala, en el qual comparteix reflexions i aprenentatges entorn de la vida i la tecnologia. Es tracta de persones que en els últims cinc anys han sofert l'exclusió, la violència i la bretxa digital.

Likona, per part seva, va cursar estudis d'informàtica i en 2005 va crear l'associació GISA, amb l'objectiu de fomentar el programari i el coneixement lliures. Actualment GISA està immersa en el projecte GISA Euskaraz, entre d'altres, amb l'objectiu d'acostar als joves a la tecnologia i al basc.

Finalment, Kaltzakorta. Es tracta d'una professora que es va acostar amb preocupació a la situació de les tecnologies digitals en l'educació de l'entorn del programari lliure i la sobirania tecnològica. Actualment forma part de l'Educació Lliure.

La importància de l'espai segur

Ona va encendre la pantalla de la sala de Torrekua i va posar a la vista de les persones assistents una presentació en programari lliure. Va començar la conferència, però abans d'aprofundir en els conceptes, va elogiar la labor de DonesTech: “Vam fer un estudi sobre les violències masclistes digitals en DonesTech, la qual cosa va servir per a pressionar al Parlament català i fer la primera llei que esmentava les violències masclistes digitals en el món”.

DonesTech ha realitzat desenes de projectes, però hi ha un que fa que Ona se senti orgullosa: la seva col·laboració amb FemBloc. És una iniciativa feminista sense ànim de lucre que prevé, detecta, atén i resol les violències masclistes digitals.

Per a ser més exactes, FemBloc és una línia d'atenció feminista que ofereix suport i assessorament a organitzacions o col·lectius de la societat civil que sofreixen violència LGBTIQ+fòbica, violència masclista digital i discursos d'odi; assessorament a les persones que sofreixen violència masclista i el seu grup d'afinitat de la persona que sofreix violència masclista digital.

Si algú desitja atenció directa, pot contactar i també està la web de la documentació docs.fembloc.cat on s'expliquen tots els passos a seguir en moltes problemàtiques.

Ona va començar a explicar conceptes bàsics que eren explicats per les totes les persones en el taller. Va començar amb les paraules seguretat i privacitat . “Imagina una finestra de casa. La seguretat és que ningú pot accedir al teu espai des de la finestra. La privacitat és tenir unes cortines en la finestra. Així ningú pot treure la informació de l'interior de l'habitació fora”.

Diferents tipus de violència

Són diverses les violències digitals, però de les enquestes realitzades per DonesTech es desprèn que la violència digital més freqüent procedeix de la mà de l'ex-parella. DonesTech ha dividit aquestes violències en tres fases: la que es dona abans de la separació, la que dura la separació, i la que es dona després de la separació. Desconnecta del teu ex ha desenvolupat una guia per a conèixer com actuar en aquests casos.

Davant això, l'investigadori té molt a dir: “L'entorn digital és especialment agressiu per a les dones, les persones racialitzades i també per a la diversitat de gènere. La xarxa necessita mecanismes concrets per a erradicar la discriminació, recolzar-se i respondre a les agressions”.

L'autodefensa digital feminista és la clau per a fer front a aquests atacs i va ser l'apoderament informàtic el que es va treballar durant el programa. DonesTech ha definit quatre tipus de vigilància: auto-cura, cura de grup, cura de dispositius/infraestructura i cura de la informació. 

En totes elles, Ona recomana, entre altres coses, que es posin contrasenyes segures en els comptes –contrasenyes diferents en cada compte, vint caràcters i canviar-les una vegada a l'any-, que s'asseguri que la localització està desactivada, que es realitzin còpies de seguretat i que s'eliminin aplicacions que no s'usen per si mateixes. No obstant això, moltes de les eines estan enumerades en la pàgina web [ca] [es] o en notícies.

Un dels errors que més es repeteix en la societat és la confusió de la identitat personal i col·lectiva en les xarxes socials. Davant això, en el taller es va demostrar que és beneficiós tenir un compte personal per a la vida privada i crear d'altres de treball o d'un altre tipus.


Quines són les agressions masclistes digitals?

DonsTech ha dividit les violències masclistes digitals en tres apartats: les relacionades amb el sexe, el gènere i l'origen; les tecnològiques; i les de contingut sexual. I així va continuar Ona: “Per què els desenvolupadors blancs, masclistes i feixistes de Sillicon Valley esborren en quatre minuts els mugrons de les dones d'Instagram però no les amenaces de mort? Aquestes decisions fan que s'actuï d'acord amb les seves pròpies estructures patriarcals”.

L'accés no autoritzat o el control; el control i manipulació de la informació; la suplantació i sostracció de la personalitat; el control permanent des de les càmeres dels dispositius; els insults; l'assetjament; les amenaces; la difusió d'informació personal o íntima sense autorització; l'extorsió; l'abús i l'explotació sexual relacionats amb les tecnologies; l'ocultació de comunicacions d'una persona o grup i la no realització d'accions penalitzadores d'atacs tecnològics són els principals atacs digitals.

La catalani va considerar important conèixer bé les aplicacions de cadascun dels seus dispositius i, per descomptat, va recomanar que es protegeixi físicament la webcam i s'utilitzés un protector de pantalla. El mateix ocorre amb els dispositius que vam tenir en comú amb l'ex parella. Va recomanar que s'enumeren aquests dispositius o comptes i es canviessin les contrasenyes.

Un altre dels mètodes que posen en pràctica els agressors és el de geolocalització. Utilitzen informació personal o geolocalització per saber on estàs, la qual cosa es pot fer a través de les xarxes socials, el mòbil, el cotxe, el GPS o la tauleta. Sempre tenint en compte que també poden robar aquesta informació a través d'auriculars, polseres i rellotges digitals sense cable. 

Una vegada concretats els atacs, Ona van facilitar les claus per a la prevenció dels incidents violents. Una de les principals estratègies és la reducció de difusió d'informació en les xarxes. No obstant això, també és una tàctica útil fer el contrari: en les xarxes socials es genera una sèrie de perfils amb un nom similar, és a dir, ocultar informació real amb molta informació. També es va esmentar l'apoderament, recomanant utilitzar antivirus, tapar càmeres i fundes tipus faraday per a mòbils. Una vegada més, va recordar la conveniència de mantenir les identitats disperses.

A continuació es van exposar les estratègies de resposta. “Hem definit quatre passos, tots es poden fer tots, o només el primer, però sempre en ordre. L'important és respectar el ritme de la víctima”.

El primer pas és el de les autocures i el de la companyia: aquí cal desenvolupar un pla de seguretat. Aquests plans hauran de ser digitals, físics i psicosocials. La segona fase és la de recopilar la informació de l'atacant, per al que certificar continguts és clau. El tercer pas seria la denúncia i el bloqueig, i l'últim, la creació d'una campanya per a fer front a l'agressor. “Cal trencar el silenci. Mostrem a l'agressor, busquem el suport en les xarxes i difonguem en les xarxes”. 

La web DonesTech està permanentment actualitzada i ofereix claus per a l'autodefensa digital feminista.