Hangar
Estem preparant el SobTec...
El Congrés de Sobirania Tecnològica, que enguany celebra la seva sisena edició, és un punt de trobada d’activistes, acadèmics, experts i totes aquelles persones interessades en saber com la tecnologia afecta les seves vides. I que pretén estudiar quin és l'impacte social de les tecnologies des d’un punt de vista interdisciplinari i amb una clara voluntat divulgativa. El seu objectiu: acostar la ciutadania a aquest tema i sensibilitzar-la de l’impacte que té sobre els seus drets i llibertats fonamentals.
Durant els pròxims dies, anirem anunciant les xerrades i altres detalls. En algun moment obrirem la inscripció, que no és obligatòria, però ens facilita molt l'organització.
Si voleu estar al dia del SobTec, podeu seguir-nos als nostres canals o apuntar-vos al butlletí
Xerrades
-
Codificació en directe de música i visualitzacions. Programari lliure per una acció artística sobirana!
La codificació en directe (live coding) és una disciplina artística que combina elements de les arts escèniques i l’acció artística amb l’escriptura de codi, que genera sons, imatges o altres efectes. El públic veu no només el resultat de la programació, sinó també el codi mateix i com els artistes l’escriuen i el modifiquen.
-
La Quimera del vot digital en l'era de la criptografia
Els sistemes de govern representatiu no són democràtics i, sovint, no ens representen. Freqüentment, esmentem alternatives com la democràcia directa o la democràcia líquida. Però, són realment viables aquests sistemes a gran escala, més enllà dels nostres cercles més propers?
-
Dades obertes per a mapes lliures. Què té OpenStreetMap i què caldria que tingués?
L’OpenStreetMap (OSM) és un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure. En aquesta xerrada, es presentarà el projecte i els seus reptes, a més de dades sobre aquesta iniciativa (persones usuàries, elements cartografiats, etc.). Posteriorment, s’abordarà un debat sobre les dades no comercials: OSM ha resultat ser molt útil en oferir dades sobre l’accessibilitat dels espais, sobre la natura urbana o sobre la localització dels desfibril·ladors, que han permès desenvolupar posteriors investigacions. D’altra banda, però el projecte va començar amb l’objectiu de convertir-se en una alternativa oberta als serveis de Google, però alimenta, també, els motors de Overture Maps, una fundació que engloba Microsoft, Meta, TomTom i Amazon. En aquest context, també es discutirà el paper de les administracions públiques davant de les dades obertes (o no tan obertes).
-
Dispositius mòbils lliures: Reptes i avanços 2024
Quines opcions té un consumidor avui dia de maquinari i programari lliure en un dispositiu mòbil? En aquesta xerrada, farem un repàs dels pros i contres de SO lliures en dispositius andorid (lineage, /e/, iodé, microG, CalyxOS, GrapheneOS als linux phones, fairphones, etc., punts de venda dels dispositius lliures, etc. Proposarem una sèrie de consells de com trobar un equilibri entre seguretat, privadesa i comoditat i economia segons les necessitats de diferents usuaris. Taller a càrrec de Brian Russell de degoogled.es
-
Projecte AINA: Recursos oberts digitals per la llengua catalana
El projecte AINA vol fomentar l’ús de la llengua catalana mitjançant el desenvolupament de les tecnologies del llenguatge, i la publicació d’aquests resultats amb llicències lliures. Específicament, desenvolupen models generatius de text, tecnologies de traducció automàtica i de la parla. També, proporcionen recursos oberts per tota la canonada (pipeline), és a dir, des dels corpus fins als models, incloent-hi el programari necessari per a entrenar-los i avaluar-los. Com que el seu objectiu és la promoció de l’ús d’aquestes tecnologies obertes, en aquesta presentació explicaran els seus resultats més destacats i donaran detalls de com fer servir els seus recursos publicats.
Organitza