No estàs boja, WhatsApp escolta tot el que dius i sense permís

Artículo original en español

 

Estem segures que més d'una vegada has estat usant el mòbil, parlant amb altres persones en veu o usant WhatsApp i de sobte entres a altres apps com Instagram i et trobes anuncis relacionats amb aquests temes. Potser som una mica paranoiques amb això, però no seria la primera vegada que passa i pensàvem que estem sent espiades en tot moment. Un enginyer de Twitter ha anunciat que WhatsApp realment escolta tot el que parlem al mòbil i la companyia ha argumentat que es tracta d'un "bug"/errada informàtica.

La societat moderna es regeix per uns estàndards de tecnologia i qualitat de vida usant una sèrie de ferramentes. Tenim dispositius, aplicacions i fins i tot IA que ens ajuden en el nostre dia a dia, però això també suposa un problema per pensar. Atès que en tots aquests casos donem accés a les nostres dades, també estem sent vigilades en certa mesura, suposadament controlada depenent dels permisos que donem al nostre telèfon intel·ligent.

WhatsApp utilitza el micròfon del mòbil en segon pla per escoltar-nos

WhatsApp has been using the microphone in the background, while I was asleep and since I woke up at 6AM (and that's just a part of the timeline!) What's going on? pic.twitter.com/pNIfe4VlHV

— Foad Dabiri (@foaddabiri) May 6, 2023

Es podria dir que poder triar quins permisos donem al nostre telèfon intel·ligent ens hauria de donar la llibertat d'escollir que no s'utilitzi el micròfon. Pel que sembla aquest no és el cas de l'enginyer de Twitter Foad Dabiri, ja que aquest assegura que WhatsApp està usant el micròfon del mòbil per escoltar en tot moment, fins i tot mentre dorm. Aquest comportament no hauria d'estar permès, ja que viola la nostra privadesa i pitjor encara, no sabem on acaben aquestes dades recol·lectades.

Afortunadament, abans que ens portem les mans al capdavant i considerem fer alguna cosa amb l'app, la companyia ha ofert la seva resposta. Han trigat 3 dies, però finalment WhatsApp ha informat que es tractaria d'un bug/errada informàtica a Android, el qual ha afectat aquest usuari, posseïdor d'un Pixel 7 Pro. La companyia indica breument que s'ha malinterpretat el panell de privadesa i assegura que els usuaris tenen control total sobre el micròfon.

WhatsApp es renta les mans i culpa Google de tot el que ha passat

WhatsApp argumenta que l'aplicació de missatgeria només accedeix al micròfon quan l'usuari fa una trucada o enregistra un missatge de veu o vídeo. A més, per calmar les queixes, assegura que aquestes converses estan completament protegides amb xifratge d'extrem a extrem. És per això que la companyia afirma que això no ha estat problema de WhatsApp sinó de Google i és aquesta última la que ho ha de solucionar. El curiós és que això no s'ha acabat aquí, ja que el tuit va tenir una gran repercussió, milions de visites i fins i tot Elon Musk va comentar que no es pot confiar en WhatsApp.

A més, s'han reportat problemes no només amb el Google Pixel 7 Pro, sinó amb altres mòbils com els Pixel 5a i els Samsung Galaxy S23 i S22 Ultra. De fet, es confirma que el problema va començar fa al voltant d'un mes i aquests darrers dies s'ha incrementat el nombre d'usuaris afectats. Ara depenem que Google es pronunciï i assumeixi la culpa com WhatsApp vol o potser vegem més drama sobre aquest tema.

 

--------------------------------

 

 

L'experiència de Donestech fent tallers és: demanem si la gent ha tingut l'experiència de tindre una conversa i després a anat a Instagram i li han sortit anuncis. A tots els tallers surt com a mínim una persona que sí, si no la meitat. A tu t'ha passat o coneixes a cap persona que tingui eixa experiència? Fitxa't i decideix per tu mateixa, encara que el català, com a llengua minoritària, no estarà tant entrenat a les IAs com l'anglès o l'espanyol.
Sobre l'encriptació d'extrem a extrem, Meta s'oblida que te les claus per poder llegir tots els nostres missatges, tant escrits com àudio o vídeo. L'encriptació no és segura si les claus no es generen per les dos persones que es comuniquen i no hi ha un tercer que en té accés, com es el cas de Signal, Wire, Element o Jami, entre molts d'altres de programari lliure o codi obert.

 

Notícies relacionades a Donestech: noyb win: Los anuncios personalizados en Facebook, Instagram y WhatsApp declarados ilegales por falta de consentimiento + Configura las preferencias para que Facebook, Instagram y Whatsapp no recopilen tus datosInstagram es multada por 405 millones de euros por violar la privacidad de menores de edad + New lawsuit: Why do Android phones mysteriously exchange 260MB a month with Google via cellular data when they're not even in use? + Google utilizó nuestros datos de ubicación sin permiso: ahora tendrá que pagar una multa astronómica + BIG TECH