No sempre les grans fortunes aconsegueixen imposar els seus interessos, com es veu en la següent vivència a les xarxes socials. A voltes menudes eines poden fer grans canvis.
Totes tenim xarxes socials, a internet i fora, i potser no tenim la mateixa cura quan estem a la internet que al carrer. Per exemple, al carrer segurament no ensenyaries una fotografia a un estrany que per altra banda penges a internet. Hem d'anar amb cura pensat que hi ha gent que l'agafarà per a be o per a mal, com als deepfakes.
A l'escàndol de Cambridge Analytica, s'ha vist que Facebook no invertia en llegir els Terminis d'Us de les apps que acull abans d'acceptar-les, ni, quan va saber la bretxa de dades, va implementar cap mecanisme per verificar que s'esborraven i amb una declaració certificada es va acontentar. També l'empresa mare de Cambridge Analytica, SCL Group i el seu entramat d'empreses han anunciat que tancaven per fallida, però activistes que estan pendents denuncien que cap pas legal s'ha dut a terme i també de una nova empresa creada anomenada Emerdata. A més, aquesta setmana han sortit els 3.500 anuncis russos de Facebook (PDF) a les eleccions americanes del 2016 pagats per l'agència IRA (Internet Research Agency) ara investigada per la justícia americana amb 13 detinguts. Els anuncis pareix que tenien la finalitat de confrontar la població americana (divideix i guanyaràs) amb odi i por, ja que, per exemple, tant hi ha de racistes com d'empoderament negre i chicano. I aquests són solament els pagats. Mentrestant, el tri-oligopoli (Facebook, Google i Twitter) de les xarxes socials volen salvar el seu negoci dels anuncis i intenten netejar la seva imatge amb promeses de transparència i noves eines. Com per exemple, Facebook amb l'eina "View Ads" (Twitter també) que permetrà veure tots els anuncis d'una marca i que està sent criticada per investigadors.
Les dones sempre hem patit i patim repressió, d'entre altres temes, per la nostra capacitat de reproduir-nos, com be ho mostre la recent investigació Atacs a activistes pel dret a decidir. I ara a Irlanda el 25 de maig hi haurà un referèndum pel dret a decidir i és un dels primers llocs on Facebook i Twitter ofereixen les seves noves eines de transparència. A Irlanda a les votacions tenen prohibit que a les campanyes no hi entrin diners estrangers i limitat uns màxims de despeses que s'han de declarar. Els activistes han estat molt pendents i, el 29 d'abril, @gavinsblog denunciava a Twitter la ingerència de undecided8.org (registrat a USA i amb pàgina a Facebook) que ha acabat tancant per la forta repercussió. A partir d'això, han sigut denunciades més campanyes de fora, des de Panamà, Hongria, UK i d'altres... i fins i tot a l'estat espanyol!!
Per poder vigilar la propaganda va sortir la campanya Transparent Referendum Initiative (amb pàgina a Facebook). Els activistes s'han instal·lat la extensió del navegador Who Targets Me? que envie les dades dels anunciants a una base de dades pública i que anonimitza les dades de la usuària. També a el hashtag de Twitter #tref s'organitzen denunciant propaganda. Tota aquesta campanya ha tingut molt de ressò i el tri-oligopoli ha tingut que tirar enrere: Facebook bloqueja a tots els anuncis estrangers, Google no posarà cap anunci, i Twitter tampoc. Aquest darrer cas és prou cridaner perquè dona l'excusa de la seva política de "Serveis i Productes de Salut i Farmaceutics" on els anuncis de clíniques avortives i de campanyes a favor del dret a decidir estan prohibides.
Una altra eina que estan utilitzant és Block Together que permet bloquejar en grup a machitrolls a Twitter. Està dissenyada per reduir la molèstia de bloquejar quan som atacades per moltes comptes a la vegada o quan poques comptes ataquen a molta gent en una comunitat. Pots escollir si comparteixes la teva llista i les teves amigues es poden apuntar i quan bloqueges en un compte, es bloqueja en tots. També et defensa dels "sockpuppets" que és la gent que crea un nou compte quan la bloqueges i et torna a atacar. L'eina ho fa a través d'unes opcions de auto-bloqueig amb criteris (data de creació, seguidors, etc). La preocupació per la manipulació a les eleccions (anuncis, bots, etc) ha fet que estiguin surtin eines noves, com a Brasil, on els investigadors del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Federal de Minas Gerais tenen el projecte “Eleccions sense fake”.
Molta gent no abandone Facebook perquè, per una banda, no troba alternativa tècnica (ja han sortit veus demanant trencar el monopoli), i per altra, en el seu entorn acabaria a l'ostracisme, ja què són part de comunitats discriminades o marginalitzades on Facebook no és una elecció, és més bé una manera viable d'accedir a internet o de ser en contacte amb pars LGTIQ, dissidents polítiques, etc. Per últim, encara que no tinguis Facebook, l'empresa fa seguiment dels usuaris anònims. Sigui qual sigui la teva necessitat, es bo fer una decisió reflexionada tenint en compte els diferents opcions i camins, tant si esborres Facebook, com si decideixes mantindre-ho.
Com no és tan sols Facebook qui guanya diners amb les teves dades, et recomanem que segueixis els consell de Cibersegures i facis més segures les teves dades a les xarxes socials. Si vols entendre com fa una xarxa social per recollir les teves dades, et recomanem Data Selfie. Si veus que ets "addicta", et servirà molt Data Detox Kit en 8 dies. És un tema molt canviant i és bo estar al dia, com ara que acaba de sortir una nova extensió de Firefox, Containers, que permet aïllar cookies i arxius en contenidors per diferents webs i que, per exemple, està ampliada per a Facebook, entre d'altres. Res més bo per ser al dia que ser subscrita a un butlletí com el de l'Oficina Antigilancia. Recordem que a Cambridge Analytica van utilitzar l'enquesta per saber la teva personalitat mitjançant una app on donaven permisos per la collita de les dades. Per tant, no contestis mai enquestes que et facin si no confies en la font, ni t'instal·lis apps on dones permisos sobre les teves dades, si realment no les necessites.
Com veiem, una eina menuda (aquí el codi) ha servit per fer canviar d'estratègia al tri-oligopoli i ja estan surtin moltes més per donar transparència a les campanyes publicitaries. Per fi, hi ha molta esperança en guanyar aquest referèndum perquè al 2015 es va guanyar el del matrimoni entre persones del mateix sexe i aquesta eina ha sigut un bon granet de sorra entre tants moviments que porten anys lluitant.
Actualització: Ha guanyat el dret a decidir!!!!
Endavant les que encara esteu lluitant als vostres països!!!!