Formularis ètics amb GNGforms

Notícies

Captura del formulari
11.08.2020 - 19:24
Àmbits de Treball: 

Cultura lliure de proximitat i programari de quilòmetre zero.

Per què

El context

Avui dia, gairebé tots els espais i projectes independentment de si són col·lectius, associacions, equipaments, cooperatives o centres educatius, tenen la necessitat de recollir dades per a dur a terme les seves activitats: reserves, consultes, adhesions a manifestos, etc. Sovint, per desconeixement, es fa ús de Google Forms, un producte d'una empresa multinacional que justament basa el seu negoci en la venda de les nostres dades a empreses per a que puguin dissenyar publicitats a mida, específiques per a cada persona.

A través de la recollida de dades Google sap qui som, amb qui estem, les coses que ens preocupen, les nostres alegries, interessos i plans. Tot això ha permès que sigui una de les empreses més riques del planeta i que tingui un poder de manipulació social sense precedents. Però ni els formularis de Google ni cap dels seus altres productes, ni els productes i serveis d'altres empreses GAFAM són gratis: els paguem amb les nostres dades, que són la matèria primera del capitalisme digital imperant.

D'altra banda, la llei de protecció de dades vigent obliga a recollir les dades de manera respectuosa. I a més, arrel de la covid-19, és fins i tot obligatori fer reserva prèvia online per a les activitats culturals.

L'ètica

La concentració de poder en empreses tecnològiques s'ha aguditzat en els darrers anys i han possibilitat un control social sense precedents. Tot i així, encara hi ha persones que pensem les tecnologies digitals són una oportunitat per reduir les desigualtats, crear oportunitats i garantir aquest horitzó comú en una economia social i solidària, lluny de capitalismes depredadors. I és per això que creem i millorem béns comuns digitals, tecnologies ètiques en un context de cultura lliure.

Construïm juntes aquest horitzó fent servir una ètica digital explícita: fem fora les GAFAM dels nostres espais i projectes, usem GNGforms per a confeccionar els nostres formularis! O qualsevol altre eina de programari lliure com https://formtools.org, https://www.drupal.org/project/webform, https://framaforms.org, https://www.limesurvey.org, https://ohmyform.com.

GNGforms

GNGforms és cultura lliure de proximitat i programari de quilòmetre zero sota llicència AGPLv3. Si bé el programa es va desenvolupar al 2019 des de la Lleialtec, la idea arrencava dos anys abans. Quan al 2017 al barri de Sants s'estava lluitant per conservar l'Hortet de la Farga es va crear un formulari amb Google forms per recollir signatures. I va resultar que no només es pagava amb dades: a partir de cert nombre de formularis, o pagaves o l'empresa et segrestava les dades. I així va ser com va néixer la idea de crear uns formularis ètics perquè els col·lectius del barri poguéssin recollir dades de forma respectuosa i sense sorpreses.

Més enllà de l'Hortet i de la Lleialtat Santsenca, GNGforms és una eina que està a l’abast del veïnat, de les entitats i projectes que en vulguin fer ús. El programa està pensat per a ser fàcil de fer servir per a usuaris que ja fan servir Google Forms, així com per a les persones que no tenen experiència prèvia. GNGforms fa fàcil la creació, personalització i gestió dels formularis, és respectuós amb les dades de les persones i acompleix amb la Llei de protecció de dades europea. Usem GNGforms per a construir una societat més lliure, més ètica i més sobirana! :)

Demana un compte de prova omplint aquest formulari