Cicle de Comunicació digital i tecnologies convivencials

Imatge
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball

Aquest novembre imparteixo un cicle al Canòdrom de Barcelona. Seran cinc sessions en total i es faran tots els dimecres de 10h a 11h30. És una activitat gratuïta que, per realitzar-se, requereix la inscripció prèvia de mínim cinc personetes:

El Canòdrom se situa al carrer Concepció Arenal, 165 de Barcelona ciutat.

Mapa del Canòdrom (OSM)

L'espai del Canòdrom on es durà a terme el cicle s'anomena Margarita Salas.

Descripció

Aquest cicle proposa reflexionar sobre l'ecosistema digital per crear, llicenciar i difondre continguts en base a la cultura lliure, la sobirania tecnològica i l'ètica digital.

Objectius

El principal objectiu del cicle és fomentar un canvi de paradigma comunicatiu per minimitzar l'impacte del capitalisme cognitiu i cuidar la comunicació de projectes comunitaris: des de que tenim una idea fins que es difon el seu contingut, passant per la reflexió contextual, la creació del contingut i l'adjudicació de la seva llicència.

Què aprendrem?

  • Aprendrem a diferenciar entre tecnologies digitals corporatives i comunitàries
  • Coneixerem maneres de fomentar comunicacions amb cultura lliure digital
  • Descobrirem pautes per crear continguts diversos, accessibles i reusables
  • Ens aproparem a dinàmiques comunicatives dels mitjans socials federats
  • Analitzarem la presència digital de projectes des d'una perpectiva qualitativa

Públics

Aquest curs s'adreça a tota personeta humana que vulgui descobrir la cultura lliure digital i pràctiques comunicatives relacionades. Especialment, però, s'adreça a personetes d'entorns educatius, cooperatius, associatius i de desenvolupament de programari lliure.

Continguts

2 de novembre: reflexionar

Reflexionarem sobre el context digital des de la creació d'Internet fins la centralització web en multinacionals. A més, coneixerem el programari lliure i les seves llibertats per poder diferenciar entre eines del capitalisme cognitiu i eines comunitàries.

9 de novembre: crear

Coneixerem eines de creació digital i tractarem la diversitat des del llenguatge, la representació gràfica i l'accessibilitat web. Tot allò que creem parla de nosaltres! Per això és important com es fan les coses, amb quines eines, sota quins valors, etc.

16 de novembre: llicenciar

Aprendrem sobre les llicències de contingut, especialment sobre les Creative Commons. Posar certes llicències a les nostres creacions és un acte realment revolucionari perquè substituïm la cultura del permís (Copyright) per una cultura de la reciprocitat (Copyleft).

23 de novembre: difondre

Ens aproparem a la Fedivers o Federació de mitjans socials lliures per aprendre sobre la descentralització web i les innombrables avantatges de la interoperabilitat fediversal. A més, descobrirem senzilles pràctiques per neutralitzar les GAFAM sense ni despentinar-se ;)

30 de novembre: analitzar

A partir d'alguns exemples, analitzarem la presència digital d'alguns projectes. Enlloc d'observar criteris quantitatius, pararem atenció a criteris qualitatius en base a la cultura lliure, la sobirania tecnològica i a l'ètica digital.

Si no pots venir presencialment

Aquest curs està disponible amb navegació web. De moment només en espanyol però serà traduït al català i a l'esperanto:

Curso web Comunicación digital ética

Més informació

Comunicació Digital Ètica

Per una participació digital qualitativa

Komunikilo: una ESStrategia comunicativa (es)