Censura a l'estat espanyol de la web womenonweb.org (suport al dret a avortar segures)

Imatge
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball

Traducción al español

Notícies relacionades:

Explicació tech

Explicació no tech

Comunicat de WoW

 

Women on Web és una ONG que dona suport al dret a tindre un avortament segur i a l'accés d'anticonceptius sense discriminació. Rep suport de metges, investigadors, activistes, dones i gent que ha tingut o no una experiència personal amb l'avortament.

Women on Web is available to all people who need help with preventing and ending unwanted pregnancies. We are committed to ensuring that everyone, including trans, non-binary, genderqueer, and gender non-conforming people can safely access abortion and contraception without discrimination or alienation.

Font https://www.womenonweb.org/en/page/521/about-women-on-web

També està la web a la wikipedia on veiem que està a Països Baixos. Molt fort que ISPs puguin bloquejar webs de Països de l'UE a l'estat espanyol...

Sí, a l'estat espanyol no es pot veure aquesta web quan aquí tenim el dret a avortar, mentre que en països com Argentina, on no és legal, es pot. Estan aquestes ISPs saltant-se la llei sense respectar drets que ens ha costat segles aconseguir? Quantes webs més han censurat i no ho sabem?
 
Aquesta notícia l'anirem actualitzant si hi ha cap novetat.
 
wifibytes pots veure la pàgina.
 
 
 
Però si la teva ISP és una operadora menuda i ètica com capa8.net o utilitzes una VPN (després expliquem què és), veuràs la web sense censura.
 

 

darrera captura del dijous 22 d'abril
 
Women in Web estan acostumades a que les bloquegen i tenen duplicats amb d'altre nom, com ara Women on Waves veiem d'altres països que també les bloquegen, com Aràbia Saudi i Turquia, es a dir que l'estat espanyol s'està comparant ells?  I els consells que ofereixen per veure la seva web utilitzant TORsafe abortion app per Android o IPone i d'altres.
 
freakspot.net
 
Clar que molt cas no fan com aquí quan Movistar respon d'aquesta manera tan prepotent a un client que no veu una web tan sols bloquejada per la ISP. A Europa no estem acostumades a la censura ara amb el tema avortament, però al món, com ara en aquest cas a Brasil.
 
I si vols donar un pas més, des de l'entorn del hackmeeting de l'estat espanyol s'ha contactat amb Ooni. Aquest col·lectiu investiga la censura a la internet, ofereix eines per comprovar la censura que rebem, i recull i ofereix aquesta informació al món. Facilita molt tenir dades fiables per poder denunciar la privació de drets públicament, per això necessitem fer moltes proves!
 
Per contribuir, la manera més fàcil per moltes persones serà des del mòbil:
google play, o repositori d'aplicacions que feu servir:
3. Esperar uns segons, i comprovar els resultats.
 
Ja està! Els informes s'envien automàticament a la bona gent de Ooni, que els analitzaran per entendre com han fet la censura aquest cop i esbrinar què està bloquejat exactament i què no.
 
Si en voleu més, és molt útil repetir l'experiment des de WiFi diferents i des de la connexió de dades. Així tindrem una visió més àmplia de quines ISP ens estan bloquejant i com, i potser els descobrim el dia que comencen a bloquejar les que encara no ho estan fent!
 
Les proves són anònimes en el sentit que no heu de donar informació personal, però els vostres informes inclouran la companyia telefònica, data i hora, i ASN (que es pot vincular amb ubicació), però no la IP ni cap altra dada més personal, com podria ser email, nom, número de telèfon. Això no es comparteix mai!
 

Què és una VPN?

Aquí tens una explicació senzilla i si vols instal·lar-ne una, varem publicar com fer-ho.
 

Què ha passat tècnicament?

Censura en el estado español de womenonweb.org: Explicación técnica

Com a capa8 es podia veure, hem contactat amb Blackhold, una dona crack en xarxes i moltes més coses al món de la informàtica, i en ha respost això:

Malhauradament cada cop més sovint veiem com algunes pàgines web són bloquejades per els grans operadors de telecomunicacions. Voltava el setembre del 2017 quan Movistar rere una ordre judicial redirecciona totes les peticions a la pàgina web ref1oct.eu, que s'havia d'utilitzar per a saber a on s'havia d'anar a votar en el referèndum d'autodeterminació impulsat per els partits independentistes de Catalunya, a una altra pàgina web amb l'escut de la Guàrdia Civil indicant que el domini havia sigut intervingut. Davant d'aquesta acció la xarxa va reaccionar i va començar a replicar la pàgina web (que havia sigut dissenyada per a tal fi en previsió de l'esdevinguda censura), alguns col·lectius van veure com els van bloquejar les seves rèpliques i aquests van "replicar" judicialment, com és el cas de Pirates de Catalunya

Des d'aquell primer cas sonat, la successió de pàgines web, comptes de facebook, comptes de youtube, etc. tancats o censurats ha sigut contínua. Se n'han precedit alguns com al 2019 la obligació de bloquejar l'accés a una plataforma utilitzada per a milers de programadors github.com per tenir-hi allotjada l'aplicació de tsunamidemocràtic. Arran de les crítiques dels usuaris (la gran majoria d'ells professionals), es va aixecar la restricció per part dels operadors i a les poques hores els administradors la plataforma github, respectant la seva transparència publicava la notificació de la Guardia Civil demanant el bloqueig de tsunamidemocràtic a github.

Des de l'inici del 2020 s'ha vist incrementada aquesta censura i ja no només centrat en temes independentistes. Ara la caça de bruixes s'ha estès a les teràpies alternatives i altres col·lectius com els feministes amb el bloqueig de la pàgina web pro-avortament womenonweb.org.

La pregunta és com es fan aquests bloquejos? com és que algunes persones poden seguir veient el contingut d'aquestes pàgines web?

Primer de tot cal entendre com funciona el món dels proveïdors de serveis d'Internet, anomenats ISP. Un ISP de forma comuna és una empresa que connecta els seus clients amb la resta d'internet mitjançant un cable. Cadascuna d'aquestes empreses com que tenen el control del cable poden alterar les dades dels seus clients per a diferents motius normalment benignes per a millorar l'experiència del usuari, però malauradament aquestes eines que s'utilitzen per a un bé comú tenen un costat fosc i es pot utilitzar per a analitzar i inclús alterar com aquest usuari accedeix a una pàgina web.

Les dues formes més comunes són mitjançant un proxy o els DNS:

  • Un proxy vindria a ser una caixa que és capaç de veure i analitzar tot el tràfic de la xarxa, sap què hi ha, d'on ve i cap a on va. En el cas d'un bloqueig per proxy, el tràfic destinat a una pàgina web pot ser redirigit a una altra.
  • Un DNS és la conversió de un nom de domini a una direcció única d'internet anomenada IP. Una IP seria com la matrícula que té cada servidor que ofereix pàgines web a Internet i té un format tipus X.X.X.X (IPv4) o X:X:X::X (IPv6). En el cas d'un bloqueig per DNS el què s'estaria fent és un atac anomenat DNS Spoofing que consisteix en alterar "la matricula" quan demanem l'accés a un domini d'internet.

En ambdós casos el resultat és el mateix: que el usuari d'aquest operador no pot accedir a la pàgina web que ha sigut bloquejada per a una ordre judicial.

I quina solució hi ha? doncs o bé la utilització de una VPN, que és un tunnel a través d'internet per navegar a través d'un altre operador/país o la contractació conscient del teu operador d'Internet com podria ser capa8.net.