De la Declaració de Beijing, la publicació de la Societat Xarxa i de l’inici del model de producció col·laboratiu en plataformes digitals, com és el cas de la Viquipèdia fa 25 anys. Un quart de segle en el qual hem vist com les plataformes digitals han sigut un disruptiu per a quasi qualsevol sector de l’economia i com la digitalització ha reproduït i reinventat les desigualtats i violències patriarcals, capitalistes o colonials. El feminisme ha evidenciat que ni la tecnologia ni les dades i el coneixement són neutres.
La quarta onada ha visibilitzat un conjunt d’iniciatives feministes digitals amb força que plantegen uns principis per Internet que amplien o repten als principis de les visions procomuns i lliures digitals de les primeres dues dècades.
Quines han estat les aportacions del feminisme a la revolució digital? Quin model de digitalització i plataformització de l’economia s’aliena amb els feminismes? Per a reflexionar sobre aquests aspectes i reflexionar sobre els feminismes digitals i el paper de l’economia digital feminista a Barcelona hem convidat a Eva Cruells (Donestech), Nuria Alonso, de Colectic, com a veu tecnòloga de la intermediació i resposta que s’està fent des de l’àmbit de l’Economia Social i Solidària, Laura Fernàndez (Allwomen) i Thais Ruiz de Alda (Digitalfems).
El seminari estarà moderat per la Mayo Fuster, directora de Dimmons i de la Càtedra_Oberta, que aprofitarà l’ocasió per presentar el mapatge de projectes d’economia digital que s’ha realitzat a la ciutat de Barcelona.
Bio ponents
Eva Cruells
Eva Cruells és psicòloga social, consultora, investigadora i activista feminista.És fundadora i membre del col·lectiu de dones i tecnologies Donestech.net i actualment co-coordina el projecte europeu Fembloc que dissenya un model d’abordatge de les violències masclistes digitals en el marc de l’associació ALIA, associació de dones per la recerca i l’acció.
Nuria Alonso
Co-coordinadora de l’Oficina Tècnica del Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. Formada en el camp de les Belles Arts i la Comunicació Audiovisual, s’ha desenvolupat professionalment com a tècnica informàtica especialitzada en projectes que incorporen les tecnologies amb l’objectiu de millorar el nostre món. Sòcia de Colectic, cooperativa sense ànim de lucre que impulsa projectes tecnològics amb valors de responsabilitat social.
Treballant per una tecnologia oberta, lliure, feminista i reciclable
Laura Fernàndez (Allwomen)
Laura Fernández és la CEO i cofundadora d’allWomen, una plataforma global per formar, transformar i empoderar les dones en tecnologia.
És experta en tecnologia i aprenentatge innovador, així com en construcció de comunitats i diversitat. Ex COO de Makers of Barcelona. Dedica temps a orientar joves emprenedors. Laura és llicenciada en Estudis de Mitjans de Comunicació per la Universitat Ramon Llull i postgrau en màrqueting de producte per la UB.
Thais Ruiz de Alda
Tecnòloga. Més de 20 anys treballant en entorns digitals i tecnològics. Jurista de formació, estudis de doctorat en Teoria Política i Polítiques públiques, ha dirigit equips i projectes digitals des del 1999.
En els darrers anys ha estat la Managing Director de Thoughtworks, una consultora multinacional tecnològica, ha dirigit l’estratègia de comunicació digital de l’Ajuntament de Barcelona i ha creat un laboratori de tecnopolítica. Actualment és Fundadora i Directora Executiva de DigitalFems, mentora de projectes i start up d’innovació digital social i col·laboradora amb UOC en curs de Data Science.
https://twitter.com/thaisruizdealdaL
https://www.linkedin.com/in/thaisruizdealda/
www.digitalfems.org