Donestech al VIII Congrés d’Economia Feminista a Barcelona

Imatge
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball

Donestech participem al Congrés amb

Día 1 – Jueves, 16 de Marzo (Nau Bostik)

15:30 - 16:30 Plenaria diálogo (Espai 53)(Translation Spanish/English)

¿Economía digital feminista?: Críticas y aportaciones a la digitalización desde los

feminismos // Feminist digital economy?: Critiques and contributions to

digitalization from feminism


Presentación/moderación: Mayo Fuster Morell (Dimmons, UOC)

Participantes:

- (V) Alex Hache, ciberfeminista y miembro de Donestech (7 minutos)

- (V) Sasha Constanza Chock, investigadore y diseñadore con foco en movimientos sociales en las redes y justicia en los procesos de diseño (7 minutos)

- (V) Joana Varon, fundadora y directora del colectivo feminista Coding Rights (7 minutos)

- (V) Catherine D’Ignazio, directora del Data + Feminism Lab (MIT) (7 minutos)

- Paula Guerra, activista antirracista, miembro de AlgoRace. (Des) racializando la IA (7 minutos)

Día 2 – Viernes, 17 de Marzo (Nau Bostik)

9:30-11:30 PIV5 y PIV6 TALLER Presentació de Fembloc. Dispositiu feminista d’abordatge de les violències masclistes digital + taller d'autodefensa feminista digital (Espai Pilar Vers)

Anna Dominguez Serrano (Calala Fondo de Mujeres), Eva Cruells Lopez i Ona (Donestech)

Ací el programa

 

El VIII Congrés d’Economia Feminista que se celebrarà per primera vegada a Barcelona del 16 al 18 de març de 2023. Després de les edicions de Bilbao 2005, Zaragoza 2007, Baeza 2009, Carmona 2013, Vic 2015, València 2019, Bilbao 2021.

Economia feminista

L’economia feminista ha fet contribucions de pes: l’anàlisi de la teoria feminista del model econòmic i la globalització; el qüestionament de l’homo economicus; la concepció del fet econòmic, i l’alienació del sistema econòmic, per posar la sostenibilitat de la vida i la provisió de necessitats al centre del sistema econòmic; l’equilibri entre el sistema productiu i el reproductiu; el sistema i distribució de les cures; la sostenibilitat mediambiental; la democratització econòmica de l’organització empresarial i la transversalitat de gènere a les institucions públiques i les polítiques econòmiques, entre d’altres, en són un bon exemple.

Sobre el congrés a Barcelona

El congrés estarà facilitat pel grup d’Investigació Dimmons (especialitzat en innovació econòmica, economia de plataforma i digitalització feminista), en col·laboració amb la Càtedra_Oberta Barcelona UOC en Economia Digital impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, però parteix d’una forta vocació d’involucrar al màxim a la resta d’Universitats del sistema català i al teixit socioeconòmic.

El congrés té com a tema articulador l’economia (digital) feminista, per contribuir a desenvolupar el cos teòric i pràctic des de les teories feministes i l’anàlisi economies feministes de la revolució digital i la transició cap a la digitalització de l’economia i la vida. De tal manera la dimensió digital serà el paraigua transversal d’aquest futur congrés.

Alhora, per donar continuïtat a les edicions anteriors, en la crida a contribucions, hem inclòs aquests eixos de partida – que podran ser modificats en funció de la resposta a la crida-: Macroeconomia, microeconomia, cures, política pública, epistemologies i metodologies feministes, i economia digital.

El congrés acollirà diversitat de formats i propostes que puguin arribar de la crida, per tal de combinar tres elements: intercanvi acadèmic, trobada d’economies feministes, i openspace/datathon digital, i conclourà amb una declaració final. El datathon està centrat en dades en violència de gènere.

El congrés s’ha caracteritzat per ser un espai de trobada que desbordava els límits de la universitat. L’economia feminista sempre ha pretès no només ser un corrent de pensament econòmic sinó un marc transformador. És per això que partim del marc de la quíntuple hèlix i convoquem als diferents àmbits, acadèmia, entramat socioeconòmic, tercer sector, moviment feminista, feminismes en altres moviments socials, hackers, sindicats, entitats de l’ESS, ONG, institucions públiques i econòmiques.

Seminaris a la primavera de 2021 per escalfar fogons cap al congrés

Com a recorregut cap al Congrés, hem organitzat tres seminaris durant aquesta primavera amb una clara motivació d’involucrar i articular les diferents sensibilitats que fins ara han enriquit l’experiència i el coneixement de les edicions anteriors del congrés i obrir el debat davant la celebració del pròxim congrés.

El primer seminari es va celebrar el 30 de març sota el títol de “Perspectives i pràctiques d’economia feminista a Barcelona” amb la participació de la Iolanda Fresnillo (Eurodad, Xarxa europea sobre el Deute i el Desenvolupament), la Sandra Ezquerra (Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic), l’Ana Muñoz (Cercle d’economies feministes de Coópolis, Ateneu Cooperatiu de Barcelona), la Sonia Ruiz (Ajuntament de Barcelona, Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps), l’Amaia Pérez Orozco i la Mayo Fuster Morell (directora de Dimmons i de la Càtedra_Oberta). El segon seminari va celebrar-se el 27 d’abril sota el títol “Gènere de la tecnologia i del coneixement: Feminismes digitals i economia digital intensiva en els feminismes a Barcelona” amb la participació de l’Eva Cruells (Donestech), la Núria Alonso (Colectic) i la Thais Ruiz de Alda (Digitalfems). El tercer seminari va tindre lloc el 25 de maig amb el títol “Epistemologies i metodologies feministes en diàleg amb la investigació-acció i amb la revolució digital” i la presència de Mònica Grau, Bàrbara Biglia, Maria Rodó i Enric Senabre.