Mobile Social Congress 2020

Imatge
Àmbits Temàtics

LLUITES COMPARTIDES SUD GLOBAL I NORD,

per un model electrònic més just.

En aquesta edició del Mobile Social Congress, volem oferir una visió sobre les lluites compartides entre el Sud Global i Nord en el sector de la indústria electrònica. L’èmfasi es troba en la lluita compartida, ja que volem oferir una perspectiva general en les vulneracions i els obstacles que genera la indústria electrònica al Nord i Sud Globals, de manera connectada i comuna. Enguany, el Congrés se centrarà en les vulneracions de drets humans i en els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Nord i al Sud Globals, i en la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals.

El MSC s’inaugurarà amb una projecció de documentals i curts que mostren els diferents impactes socials i ambientals generats per la producció i el consum d’aparells electrònics, tant al Nord com al Sud Globals.

La primera jornada s’obrirà amb una visió general de la cadena de subministrament de la indústria electrònica seguit d’un panel on es parlarà de les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat, salut i drets laborals. Continuarem donant a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, tot oferint una visió dels diàlegs i sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Global. Simultàniament, celebrarem un taller sobre Urban Mining i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia. D’una banda, aprendrem a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, aprendrem a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.

La segona jornada del MSC debutarà al matí amb un taller on es realitzarà una sessió d’ideació de com donar una segona vida als components dels nostres aparells mòbils, per tal d’evitar que es converteixin en residus. Els panels de la tarda començaran debatint el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartint bones pràctiques de diferents entitats públiques en la matèria.

Continuarem centrant-nos en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva a nivell global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia i presentant el cas de famílies del Congo que han denunciat Apple i Google, entre d’altres empreses, per treball forçat infantil. Per acabar, presentarem propostes alternatives de consum de les TIC per tal de garantir un model més just i democràtic.

Aquest és el PROGRAMA complet, amb els diferents panels i tallers