Mireia Calafell i Núria Vergés coordinen un monogràfic on hi participen autores com Desirée Bela-Lobedde, Tània Verge, Fina Birulés, Siri Hustvedt, Paul B. Preciado, Brigitte Vasallo, Bel Olid, Esther Vivas o Mercè Otero, entre d’altres. La primera activitat d'IDEES #47 reunirà una vintena de creadores feministes, dijous 31 d’octubre, en una jornada festiva que vol celebrar i reivindicar la creativitat. L’acte es farà al CCCB i també servirà per presentar el nou número de la revista.
Els feminismes, com a moviment social i polític i també com a corrents de pensament, estan transformant les societats d’arreu. Ja sigui des del combat i la impugnació del patriarcat o projectant nous models socials, econòmics i polítics, els feminismes són avui un discurs plural i transversal que obre i amplia el debat democràtic i qüestiona les bases de l’estructura social i política. És per això que la revista IDEES, que edita el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, dedica el seu proper número a reflexionar-hi íntegrament, amb una trentena llarga d’autores destacades i un programa d’activitats durant els propers mesos.
El monogràfic IDEES #47 – Feminisme(s), publicat dimecres 30 d'octubre, es pot consultar a revistaidees.cat en català, castellà i anglès, i s’anirà ampliant amb nous continguts fins a finals d’any. A través de les aportacions d’autores destacades com Desirée Bela-Lobedde, Tània Verge, Esther Vivas, Brigitte Vasallo, Fina Birulés, Siri Hustvedt, Paul B. Preciado, Bel Olid, Mercè Otero o Laia Serra, el número reflexiona sobre què és o què hauria de ser el feminisme l’any 2019 i aporta propostes per incidir en les polítiques públiques. La coordinació del monogràfic ha anat a càrrec de Núria Vergés Bosch, professora al departament de Sociologia de la UB, i Mireia Calafell Obiol, poeta i gestora cultural.
Entre les temàtiques que aborden els articles d’aquest nou número, hi ha un recorregut històric del feminisme a Catalunya, la interseccionalitat i les aliances del moviment, la qüestió del poder i l’autoritat, els treballs, la bretxa salarial i les cures, així com una secció dedicada a les poètiques feministes del cos i el desig. Alhora, la revista també recull una sèrie d’articles sobre les violències masclistes, l’exclusió i la repressió i tot un apartat sobre la creació feminista. Són diverses les veus que conformen aquest monogràfic plural, amb una perspectiva multidisciplinària per tal de comprendre i interpretar l’abast del moviment feminista avui i també en escenaris futurs. El número compta amb la col·laboració del CCCB, l’Institut Català de les Dones i la Direcció General d’Igualtat, i la línia gràfica ha anat a càrrec de la dissenyadora Nadia Sanmartin.
La presentació, dijous 31 d’octubre
IDEES #47 – Feminisme(s) es presentarà dijous, dia 31 d’octubre, durant la primera activitat inscrita dins del monogràfic: una festa organitzada conjuntament amb el CCCB que reunirà una vintena d’artistes feministes. “FEM! Creadores feministes d’avui” obrirà portes a les 18h al vestíbul del CCCB (C/ Montalegre, 5). L’acte començarà a les 18.30h i s’allargarà fins a les 22.30h. Al llarg de la tarda, passaran per l’escenari creadores com Maria Arnal, Flavita Banana, Yolanda Domínguez o Silvia Albert Sopale, entre moltes d’altres. Totes elles compartiran les seves experiències i faran una breu mostra de la seva disciplina artística. Abans, les coordinadores Núria Vergés i Mireia Calafell presentaran el monogràfic de la revista. L’activitat també forma part de l’exposició de Feminismes del CCCB i del cicle “Les paraules que encara no tenim”, i és oberta i de lliure accés. L’aforament és limitat.
Sobre la revista IDEES
La revista IDEES és la revista de pensament que edita el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. La publicació analitza monogràficament els principals reptes i debats globals a través de la perspectiva de persones expertes en les diferents matèries.
A partir d’articles, conferències i debats, la revista Idees vol oferir una mirada àmplia i polièdrica dels temes tractats en cada monogràfic. L’objectiu és contribuir al debat públic i aportar continguts, diagnosis i propostes.
Publicada per primer cop l'any 1999 i amb un total de 44 edicions en paper, la renovació digital de la revista, que es va fer el maig passat amb un número dedicat al futur del projecte europeu, pretén obrir una nova etapa que permeti consolidar la seva trajectòria, augmentant el seu abast i projecció gràcies a la publicació digital i en tres idiomes –català, castellà i anglès–.
font: http://exteriors.gencat.cat/ca/detalls/noticia/20191030_IdeesFeminisme