Formació: Violències masclistes en les xarxes socials en el col.lectiu de joves

Taller: Violències masclistes a les xarxes socials en el col.lectiu de joves

Aquesta formació va ser impulsada per l'Institut Català de la Dona i estava enfocada a professionals de sectors educatius, mèdics i altres àmbits que tracten amb joves, per al circuit d'abordatge de violències del Bages i del Tarragonès. Donestech ha dut a terme part de la formació, en col.laboració amb la Lucía Egaña i la Florencia Brizuela. Aquí us deixem un resum.

Dates:

16, 23 i 30 de maig de 2018, a Tarragona.

9, 16 i 23 d'octubre de 2018, a Manresa.

Els objectius eren:

      * prendre consciència i poder identificar les diferents violències masclistes que ocorren en mitjans digitals

      * conèixer mecanismes de resposta a la xarxa davant aquestes violències

      * Entendre les violències masclistes estructurals pròpies de les estructures, plataformes, governs i política d'internet

      * Aprendre les estratègies de mitigació i reducció de riscos, nocions d'autodefensa digital.

      * Entendre els estereotips de gènere, els rols associats i com l'heteropatriarcat i l'amor romàntic influeixen en l'aparició d'aquestes violències

      * Conèixer estratègies, campanyes i drets per tal de tenir un ús de les tecnologies lliure i segur per a les dones i col.lectius discriminats

      * Anàlisi de campanyes, propostes d'acció i iniciatives i valorar la idonietat d'aquestes o alguns enfocaments per tal que no sorgeixi la revictimització, l'autocensura..

      * Poder dissenyar un pla d'acció per a implementar als diferents llocs de treball per a abordar aquesta problemàtica a partir del què s'ha treballat al curs.

      * Generar i compartir recursos i una mediateca sobre aquestes temàtiques. Oferir un espai per a compartir experiències, punts de vista, etc.

 

Material de documentació del taller:

https://antonieta.vedetas.org/p/vm_xxss_joves_tarragona

https://antonieta.vedetas.org/p/vm_xxss_joves_manresa_oct18

 

La valoració del taller ha estat força positiva, entenent que era la primera vegada que ens aventuravem en una formació així. Després d'alguns mecanismes propis de valoració i feedback de les participants, així com l'avaluació per part d'ICD, podem dir que les participants han valorat molt positivament l'aprenentatge dels continguts, que per a moltes eren nous, sobretot pel què fa a autodefensa digital i els aspectes més informàtics. Totes elles tenien tracte una més o menys consciència feminista, i laboralment han de treballar amb violències amb adolescents però poder-ho abordar en algunes sessions compartides i realitzar el curs ha estat positiu. La reflexió compartida, poder idenfiticar violències virtuals i establir paral.lelismes amb les del món tangible, parlar de com es poden abordar,d'algunes estratègies de resposta i de les dificultats que poden sorgir, així com descobrir motius de fons relacionats amb l'heteropatriarcat i els rols de gènere ha estat clau. Vam analitzar algunes campanyes provinents d'institucions i projectes valorant diferents enfocaments, treballant i mirant d'evitar l'autocensura, la revictimització i l'empoderament de les joves amb les tecnologies.