ENSENYAMENTS DEL DOCUMENTAL A L'ESCOLA DE LA DONA 2010 - 2011

ENSENYAMENTS DEL DOCUMENTAL A L'ESCOLA DE LA DONA - CURS 2010-2011

Per a consultes sobre continguts o requisits us podeu adreçar a: escola [ punto ] donaatgmail [ punto ] com (escola[dot]dona[at]gmail[dot]com)o a secretaría a Sant Pere més Baix, 7. 93 402 27 62

 

 

DOCUMENTAL I GÈNERE (7ª ediciò)

dimarts i dijous de 18 a 19:30 i divendres de 16:30 a 20:30 (180 hores)

Octubre 2010, fins Juny 2011

12 places

Aquest curs és una introducciò  al documental en un sentit ampli.

La part teòrica es vertebra en dos eixos. D'una banda ens aproparem a recursos i tècniques de desenvolupament de projectes prioritzant el concepte d'autoproducció. S'exploraràn les estratègies i eines bàsiques del format: investigació, entrevista, etc. D'altra banda el curs s'articula dins d'una reflexió sobre el propi format documental, la narrativa i el llenguatge audiovisual i la construcció, o la possibilitat de construïr, un discurs i una mirada propis.

Amb una part tècnica -càmera, so, edició, etc.- i pràctica -exercicis i la preparació  i realització de documentals de curta durada-, aquest curs vol presentar un ventall de coneixements des d'on aprofondir en la narració i representació del nostre voltant.

REQUISITS: windows usuari. No demanem coneixements previs del(s) mitjà(ns).  

LA CÀMERA DOCUMENTAL: OFICI I MIRADA. TALLER D'ANALISI PRÀCTIC.

Divendres de 16:30 a 19:30 (30 hores – 10 sessions)

del 7 de Gener al 18 Març 2011

10 places

Aquest taller gira entorn de l'analisi de models, de les seves maneres de mirar i interpretar la realitat a travès de la imatge i el so.

Els models escollits aniràn des de el treball de mestres del documental -com Flaherty, Kossakovski o Jordà- fins a apropaments al que en podriem dir gèneres o manifestacions de l'imatge documental -el format televisiu, el treball experimental o materials que trobem a la Xarxa-. Aquests models no son exhaustius ni volen esgotar el tema encara que la tria vol, al menys, situar-nos. Els eixos del taller seràn l'estudi dels models a classe, la pràctica imitativa com a  treball personal -extern a l'horari lectiu- i el comentari compartirt sobre l'aprenentatge derivat del procès.

El taller orientarà  també sobre tècniques i ùs de la càmera -en funciò dels models i la seva “recreaciò”-, encara que no sigui aquest el seu objectiu primer.

Participar al taller implica la necessitat de projectar a l'experiència personal el que s'aprengui.

REQUISITS: disposar d'una càmera -la que sigui- i tenir un mínim coneixement del seu ús. 

EL DOCUMENTAL COM A EINA SOCIOEDUCATIVA: UNA INTRODUCCIÓ.

Dimarts i dijous de 20 a 21:30 (30 hores – 20 sessions)

data: de l'11 de Gener al 17 de Març de 2011

10 places

El taller vol explorar pràctiques i possibilitats del format documental a diferents contextos educatius. Es planteja una doble perspectiva: l'educació en comunicació i la dinamització comunitària. Es farà una valoració de les aplicacions socieducatives de l'audiovisual basat en la “representació de la realitat” posant en primer terme el procès i el treball de grup. Treballar narratives i utilitzar el llenguatge audiovisual per obrir una reflexió sobre l'entorn, les identitats i altres construccions. El treball amb diversos col·lectius socials: estrategies i perspectives. El documental participatiu. Organització  i desenvolupament de propostes. Aprendre fent: metodologies i dinàmiques per anar de l’aprenentatge cooperatiu al col·laboratiu. La fase de preproducció: construir col·lectivament un projecte de documental. Eines i coneixements bàsics. Tècnica: eficàcia i precarietat de mitjans.  

EXPERIENCIES D'AUTOPRODUCCIÒ: UN MARC DE REFERÈNCIA.

Divendres de 16:30 a 19:30 (15 hores – 5 sessions)

del 14 de Gener al 11 de Febrer 2011

12 places

A partir d'exemples concrets -tots realitzats amb mitjans escassos i al marge dels canals i els standards de producció de l'industria cultural- s'introduiran temes clau de certes vies del format documental. El visionat i l’anàlisi d’una obra conjuntament amb l’equip de realització portaran a exposar processos i conceptes a la reflexió i el debat. Cinc sessions on es passaran i treballaran cinc produccions poc conegudes i amb apostes ben diverses i significatives. Qüestions com ara: passar de la idea a l'execució, l'adaptació als mitjans, complertar el procès, dinàmiques de treball en equip, experimentar formats i recursos narratius, relacions amb els personatges i l'entorn, la investigació-acció.   

ENTREVISTA: AUTORITAT, VEU I PERSONATGE AL DOCUMENTAL

divendres de 16:30 a 19:30 (30 hores – 10 sessions)

del 15 Octubre al 17 Desembre 2010

10 places

l'entrevista és sovint l'eina que el documental posa en joc per a obtenir informació, exposar testimonis i construir personatges; ha de ser efectiva i exhaustiva a la vegada que emotiva i capaç de generar trama. Però tambè sovint arrossega un paquet d'estratègies i un marc formal difícils de trencar. En aquest taller provarem de trobar el camí per a transformar a les persones en personatges, per a articular la seva autoritat al nostre discurs i la seva experiència al nostre relat, per a plantejar l'entrevista com un diàleg, com una acció. Questió fonamental serà també el nostre paper -en tots els sentits-.

Una panoràmica de les tasques prèvies, les negociacions i el treball de càmera i sò  donarà pas a revisar l'escenari desde disciplines diverses -narratología, antropología i improvitsació teatral- que ens ajudin a re-situar-nos. 

M'ESCOLTO I NO SOC JO. NARRAR DESDE LA VEU

dijous de 19 a 21 i divendres de 18 a 21 (15 hores –  6 sessions)

del 24 de Març  al 8 d'Abril

12 places

Aquest taller vol posar sobre la taula el treball de la veu a l'audiovisual, especialment quan aquesta focalitza el relat o es pot identificar amb l'autoría. Desprès de situar-nos a partir de l'analisi d'exemples molt diversos, incidint en tota la càrrega que la questiò de gènere ha suposat, exposarem dos eixos d'actuaciò. D'una banda la construcciò narrativa i discursiva i el pès com a personatge del que sovint s'anomena  “veu en off”. D'altra banda introduirem les eines i mecanismes que poden fer que aquesta veu funcioni -entorn i necessitats de gravaciò, tècniques actorals i el mateix treball psico-físic amb els organs que la produeixen-. Es tracta d'un taller molt breu que nomès preten desencallar la questió. 

DOCUMENTAL I ESTRUCTURES NARRATIVES: NOTES I PROVES.

Dimarts i dijous de 20 a 21:30, divendres de 18 a 21 (30 hores – 16 sessions)

del 24 de Maig al 30 de Juny de 2011

10 places

Aquest ès un taller que es concentra en la narració de la realitat, en la seva construcció com a relat audiovisual. Sovint la necessitat d'organitzar com a trama un material documental  ensopega amb una difosa obligació de fidelitat a la realitat representada. Aquí s'hi afegeix la dificultat de trobar mecanismes i models vàlids per a el·laborar guions documentals. Una part del programa repassarà les teories narratives i anilitzarà exemples per a definir una ètica de la narració al marge del llast de la representació. Es proposaran claus per a l'escriptura de projectes com a relats. Incidirem en la fase de muntatge com a capdal d'aquest procès. En paral·lel hi haurà una part pràctica de treball sobre material en brut que s'explorarà cercant formules i discursos audiovisuals diversos que ens ajudin a pendre consciència de la seva flexibilitat i adaptabilitat específiques.  

EL SO AL DOCUMENTAL, BREU RECORREGUT.

Dimarts de 20 a 21:30, dijous i divendres de 18 a 21 (30 hores – 12 sessions)

del 19 d'Abril al 20 de Maig de 2011

10 places

Aprendre a escoltar. Anàlisi de bandes sonores. Introducció a la física del so. Coneixements elementals de microfonía i técniques bàsiques de gravació amb equips lleugers i de baix cost. El so com a element narratiu. Els espais del so a la pel·licula: fluxes. El collage invisible: graus de manipulat i ética documental. El muntatge sonor i les seves relacions amb la imatge. Estratégies i eines al programa d'edició. Del reportatge radiofònic al documental sonor. La música al documental: càrrega dramàtica, discurs, punt de vista, diègesi i el disseny de so en perspectiva.