(extracte i traducció de l'article International Safe Abortion Day 2023)
Les tecnologies noves i emergents en la salut de les dones, conegudes com a "fem-tech" s'han expandit ràpidament en els últims anys per abordar una àmplia gamma de problemes de salut de les dones, com ara el benestar sexual, la menopausa, la salut pèlvica i la salut mental. La tecnologia per gestionar l'atenció a la salut reproductiva pot empoderar les dones i les nenes proporcionant maneres intel·ligents de fer un seguiment del seu cicle menstrual i oferir un major accés a la informació sobre salut sexual, especialment a aquelles persones que s'enfronten a l'estigma o el tabú.
Tanmateix, algunes d'aquestes tecnologies amenacen la nostra privadesa, que és essencial per al gaudi dels nostres drets reproductius. També han proporcionat noves vies a través de les quals les forces de l'ordre poden utilitzar les dades com a proves per criminalitzar les persones en situacions en què l'avortament està restringit. I la tecnologia també ha alimentat l'ús de tàctiques d'explotació de dades per part d'aquells que s'oposen a l'avortament segur, per difondre informació de salut falsa i enganyosa o per reduir o retardar l'accés a l'atenció a l'avortament. Per tant, les persones embarassades tenen ara un altre obstacle a l'hora d'accedir a un avortament segur: assegurar-se que han protegit la seva informació de salut en línia.
Aplicacions de seguiment del període
Les aplicacions de seguiment del període i fertilitat són un dels tipus de tecnologia femenina més populars del mercat. Els riscos que representen per a la privadesa van guanyar una força important després de l'anul·lació de Roe v Wade als Estats Units, que va obligar a la gent a reconsiderar el seu compromís amb les plataformes que processen dades de salut.
Una amenaça particular és la forma en què les aplicacions de seguiment de períodes emmagatzemen, recullen i, de vegades, comparteixen dades amb tercers, cosa que hem estat destacant des del 2019. La nostra investigació es va centrar inicialment en l'intercanvi de dades per part d'aquestes aplicacions i ens vam trobar que En el moment de la investigació, una aplicació compartia dades extenses amb Facebook fins a la quantitat de vegades que obrim l'aplicació. Vam seguir aquesta investigació amb una investigació sobre com aquestes aplicacions permeten als usuaris accedir i controlar les seves dades (o no). Vam trobar que l'extensa recopilació de dades incloïa diverses pàgines de les nostres dades més íntimes, incloses dades sobre la nostra vida sexual, els nostres hàbits de masturbació i la nostra ingesta de medicaments.
Amb les aplicacions de seguiment del període fermament al mapa i després de la nostra àmplia investigació, fins i tot recentment l'autoritat de protecció de dades del Regne Unit, l'Oficina del Comissionat d'Informació ha llançat la seva pròpia convocatòria per avaluar els riscos i els danys que aquestes aplicacions poden suposar per als usuaris del Regne Unit, ja sigui. veure anuncis molestos o inesperats després d'utilitzar una aplicació o descobrir que la teva informació s'utilitzava d'una manera que no t'esperaves. Accepten proves fins al 5 d'octubre.
Ús de dades de les forces de l'ordre
Les forces de l'ordre també han trobat noves maneres d'utilitzar la tecnologia i les dades contra les persones que busquen l'avortament en situacions en què l'avortament està criminalitzat. Aquesta novetat, temuda tant com es preveia arran de la decisió de Dobbs v Jackson Women's Health als EUA, també ha posat de manifest l'abast limitat de les lleis de protecció de dades en aquest sentit, que sovint contenen exempcions per a l'aplicació de la llei.
Als Estats Units, la policia ha estat utilitzant els registres de xat de Facebook per processar les persones que sol·liciten l'avortament, com va ser el cas en els procediments contra una dona a Nebraska acusada d'ajudar a interrompre il·legalment l'embaràs de la seva filla.
Tanmateix, les maneres en què les forces de l'ordre poden utilitzar aquestes dades ja no són un problema limitat als EUA. Aquest any, una dona va ser condemnada al Regne Unit per prendre píndoles avortadores més enllà del límit legal. Durant les diligències judicials, es va comprovar que la policia havia obtingut cerques a Google fetes per la dona, com ara: 'Necessito avortar, però estic passat les 24 setmanes' i 'Podria anar a la presó per avortar el meu nadó als 30 anys? setmanes.' El juny de 2023, es va informar que les sol·licituds d'accés a la informació van revelar que desenes de dones acusades d'avortaments il·legals s'enfronten a investigacions policials al Regne Unit, que inclouen confiscacions dels seus dispositius electrònics.
Explotació de dades i accés a la informació
Els que s'oposen a l'accés a l'avortament segur també s'han beneficiat de l'accessibilitat creixent de les dades de salut i han dirigit els seus esforços en línia. El 2020, vam publicar el nostre informe sobre les 10 tecnologies d'explotació de dades que s'estan desenvolupant per retardar o restringir l'accés a l'assistència sanitària reproductiva, basat en estudis de cas de països dels nostres socis globals sobre tecnologies d'explotació de dades utilitzades per restringir l'accés de les dones als drets reproductius al Brasil, Perú, Argentina, Indonèsia, Índia, Kenya i Xile. Vam marcar l'ús de geo-fencing, que pot etiquetar i orientar anuncis contra l'avortament als telèfons de les persones dins de les clíniques de salut reproductiva, i la creació de llocs web falsos que només donen "la impressió" d'oferir assessorament i informació objectiva sobre l'embaràs. opcions.
Informes més recents als mitjans de comunicació han certificat que aquestes pràctiques continuen. Al juny es va informar que Google va guanyar 10 milions de dòlars amb anuncis que dirigien erròniament els sol·licitants d'avortament cap a "centres de crisi d'embaràs".
Tenint en compte la gran quantitat de problemes associats a la intersecció de les tecnologies digitals i l'assistència sanitària, la relatora especial de l'ONU sobre el dret a la salut va publicar el seu informe temàtic sobre Innovació digital, tecnologies i dret a la salut. L'informe fa referència específica a les maneres en què les tecnologies digitals poden suposar amenaces per a la salut reproductiva. El ponent va destacar les maneres en què les empreses tecnològiques, incloses les empreses de xarxes socials, juguen un paper vital a l'hora de fer possible el dret a la informació, un component important del dret a la salut. Tanmateix, el ponent també assenyala que els seus marcs polítics existents han de considerar com corren el risc de criminalitzar determinades poblacions i com la tecnologia i les eines innovadores en salut corren el risc d'exposar els grups marginats més enllà de l'eina digital o de les xarxes socials prevista.
Conclusions
La saturació de la tecnologia en el sector sanitari suposa noves i importants amenaces, especialment en l'àmbit de la salut reproductiva, que ha vist una adopció important d'aquestes tecnologies. Això va en un context d'augment de la vigilància i la criminalització que amenaça el dret de les persones a l'atenció a la salut reproductiva. La privadesa és una peça vital del trencaclosques per garantir l'accés a l'avortament segur i hem de garantir que es compleixi quan accedim a l'atenció de la salut reproductiva en línia i amb les noves tecnologies.
Foto Gayatri Malhotra via Unsplash