Els influenciadors (influencers) han de tenir cura de cadascuna de les seves publicacions perquè, de manera no intencionada, poden estar perjudicant els seus seguidors més vulnerables

Imatge
Àmbits de Treball

Nom i cognoms: Ana Freire Veiga

Lloc i any de naixement: Rábade (Galícia), 1983

Càrrecs: des de setembre del 2021, és directora de l'Àrea de Tecnologia de la UPF Barcelona School of Management. Anteriorment, va ser investigadora al Grup de Recerca en Ciència Web i Computació Social i professora del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF. També va ser coordinadora del Centre d'Estudis de Sostenibilitat de la UPF i és impulsora de la iniciativa Wisibilízalas, un concurs per fomentar les vocacions STEM entre estudiants de primària i secundària.

Formació: enginyera en Informàtica i doctora cum laude per la Universitat de A Coruña. Va fer estades de recerca a la Universitat de Glasgow, el National Research Council of Italy i Yahoo Labs Barcelona.

Des d'aquest mes de setembre, Ana Freire és la directora de l'Àrea de Tecnologia de la UPF Barcelona School of Management. Anteriorment, va ser investigadora al Grup de Recerca en Ciència Web i Computació Social i professora del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, des d'on va impulsar la creació del grau en Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades. Una de les seves línies d'investigació actual se centra en la detecció i la caracterització de comportaments suïcides a les xarxes socials gràcies a l'ús de la intel·ligència artificial. Això s'ha concretat en el projecte STOP (Suicide Prevention in Social Platforms), liderat des de la Universitat Pompeu Fabra i que des del 2017 té com a objectiu contribuir a la reducció del nombre de casos de suïcidi a Espanya.

També té una faceta rellevant en qüestions de divulgació i foment de vocacions científiques. En destaca la creació i l'impuls del concurs internacional Wisibilízalas, que té com a objectiu principal fer visibles les dones vinculades a la ciència i la tecnologia perquè estudiants de primària i secundària les coneguin i les tinguin com a referents.

Com sorgeix el projecte STOP? Quina problemàtica vol eradicar?

El projecte STOP (Suicide Prevention in Social Platforms) neix l'any 2017 amb l'objectiu de contribuir a la reducció de casos de suïcidi: cada any, més de 3.000 persones es treuen la vida a Espanya, al voltant de 500 a Catalunya, i si comptabilitzem els intents de suïcidi, aquestes xifres es poden multiplicar per quatre. La majoria d'aquestes persones no havien rebut un diagnòstic o un tractament, en part pel difícil accés a les consultes de salut mental i pel tabú que envolta aquesta problemàtica.

El projecte STOP neix l'any 2017 amb l'objectiu de contribuir a la reducció de casos de suïcidi: cada any, més de 3.000 persones es treuen la vida a Espanya

STOP vol prestar ajuda a persones que potser no estiguin rebent atenció psicològica i que, pel seu perfil a les xarxes socials, encaixin dins d'un perfil de risc.

Com s'aplica la IA per aconseguir els objectius marcats? Quin tipus d'aprenentatge automàtic heu desenvolupat?