DonesTech: Talller a la jornada «Desmuntant la Desinformació»

La jornada «Desmuntant la Desinformació» obre la Setmana de l’Alfabetització Mediàtica a Catalunya

 

  • L’Associació Learn to Check, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Universitat de Barcelona organitzen l’acte, en què col·laboren altres actors clau per l’educació mediàtica
  • Ebonee Otoo, vicepresidenta de participació del professorat a News Literacy Project; Yevhen Fedchenko, cofundador del fact-checker ucraïnès Stopfake.org; Miquel Àngel Prats, mestre i doctor en Pedagogia i Montse Jiménez, directora pedagògica a Vedruna-Prats de la Carrera de Palafrugell, entre altres, reflexionaran sobre desinformació, educació mediàtica i drets digitals

 

 

L’Associació Learn to Check, juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Universitat de Barcelona (UB), organitzen la jornada «Desmuntant la Desinformació. Learn to Check Media Literacy Summit for Educators». L’acte tindrà lloc dilluns, 23 d’octubre i se celebrarà al paranimf de la Universitat de Barcelona. Aquesta jornada s’emmarca en la Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica i Informacional  que celebra la UNESCO del 23 al 25 d’octubre i que enguany està dedicada a l’«Alfabetització Mediàtica i Informacional als Espais Digitals: Una Agenda Col·lectiva».

La jornada «Desmuntant la Desinformació» obre els actes d’aquesta setmana a Catalunya i inclou una conferència inaugural a càrrec de la vicepresidenta de participació del professorat a News Literacy Project, Ebonee Otoo. News Literacy Project és una associació sense ànim de lucre que des de fa 15 anys treballa als Estats Units per implicar coordinadament periodistes i docents per l’educació mediàtica i enfortir la democràcia. La conferència de cloenda la impartirà el director de la Mohyla School of Journalism a Kíev i cofundador i director de Stopfake.org, Yevhen Fedchenko. Stopfake.org és una web de fact-checking ucraïnesa fundada el 2014 per conscienciar i desmuntar la desinformació russa i que ha rebut diversos guardons. També hi participaran el responsable d’Educació i Drets Digitals de la Infància a UNICEF Espanya, Nacho Guadix; la consellera del CAC i coordinadora de la Comissió de Relacions amb la Societat, Infància, Gènere i Educació en Comunicació, Laura Pinyol; el cofundador de Drets Digitals i activista per la llengua, Àlex Hinojo; la directora pedagògica a Vedruna- Prats de la Carrera de Palafrugell, Montse Jiménez; el mestre, llicenciat en Comunicació Audiovisual i responsable del projecte «Canal de Reporters» del departament d’Educació, Salvi Canadell i el mestre, psicopedagog i Doctor en Pedagogia (Blanquerna – URL), Miquel Àngel Prats, entre d’altres.

Reconeixement a docents pioners en educació mediàtica

L’acte comptarà amb prop d’una desena de tallers en format píndola didàctica en què docents i formadors d’entitats catalanes explicaran experiències pioneres d’èxit a l’aula relacionades amb l’alfabetització mediàtica i informacional. Aquestes píndoles abordaran la desinformació científica, els drets digitals, la Intel·ligència Artificial (IA), la identitat digital o les violències masclistes en línia amb l’objectiu de reflexionar, fomentar l’intercanvi d’experiències i cohesionar la comunitat que treballa l’educació mediàtica a Catalunya. Molts d’aquests docents han estat formats en cursos de professorat de Learn to Check, han participat en el programa d’educació mediàtica «premsa a les escoles» del Col·legi de Periodistes de Catalunya o empren els materials didàctics del programa eduCAC del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. D’aquesta manera, es vol fer visible i reconèixer l’ecosistema català que treballa per l’educació mediàtica, la defensa dels drets digitals i el benestar d’infants i joves a la xarxa.

Més d’una desena d’entitats i administracions sumen esforços

L’activitat té el suport del Consolat General dels EUA a Barcelona i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la representació de la Comissió Europea a Barcelona, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL), UNICEF Comitè Catalunya, la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Donestech. Juntament amb les quatre entitats organitzadores, aquestes institucions i entitats sumen esforços per l’alfabetització mediàtica a Catalunya.

La jornada serà gratuïta i, per assistir-hi, cal fer una inscripció prèvia. La jornada comptarà una àmplia presència institucional. La cofundadora de Learn to Check i professora de Periodisme de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Marta Montagut conduirà l’acte, adreçat especialment al professorat de totes les etapes educatives, a periodistes i comunicadors, a estudiants de magisteri i periodisme i a bibliotecaris i bibliotecàries, per bé que està obert a tothom.

La jornada també comptarà amb una formació de Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu català contra la desinformació i per impulsar el pensament crític que ha format més de 7.800 persones arreu de l’Estat en els darrers cinc anys, amb tallers per a adolescents, jovent, docents, famílies, gent gran, periodistes, bibliotecaris i altres públics. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que col·labora amb una seixantena d’entitats i administracions. La desinformació preocupa la comunitat docent, les administracions i la ciutadania; segons el Digital News Report 2023, el 56% de les persones enquestades mostra preocupació per diferenciar el que és cert i el que és fals a internet. Adolescents i joves també són vulnerables a una desinformació que perjudica els seus drets, com ara el dret a la salut, el dret a la informació veraç o el dret a la participació política. Per això, l’educació per apoderar-los contra la desinformació i defensar els seus drets és clau, i encara més en un any electoral amb les eleccions al Parlament Europeu el maig de 2024 a l’horitzó. Les entitats que organitzen i col·laboren en aquesta iniciativa volen sumar esforços amb aquesta jornada per promoure la formació de tota la ciutadania.

Programa de la jornada del «Desmuntant la desinformació» del 23 d’octubre

 

16:00h  – Recollida d’acreditacions.

___________

16:30h – Obertura institucional

  • Sergi Barrera, cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona
  • Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Rian Harris, ministra consellera de l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid
  • Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona

També hi assistiran el Sr. Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; el Sr. Xevi Xirgo, president del CAC i el Sr. Albert Forn, director d’mSchools.

___________

16:45h  – Conferència inaugural «Building a movement for systemic media literacy instruction in schools» a càrrec d’Ebonee Otoo, vicepresidenta de participació del professorat a News Literacy Project. .

___________

17:15h  –  Taula rodona «Els reptes de l’educació mediàtica a Catalunya» amb:

  • Montse Jiménez, directora pedagògica a Vedruna- Prats de la Carrera de Palafrugell. Docent i formadora de professorat. Lideratge, innovació i transformació educativa.
  • Àlex Hinojo, cofundador de Drets Digitals i activista per la llengua
  • Nereida Carrillo, cofundadora i presidenta de Learn to Check i professora de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Nacho Guadix, responsable d’Educació i Drets Digitals de la Infància a UNICEF Espanya
  • Laura Pinyol, consellera i coordinadora de la comissió de Relacions amb la Societat,   Infància, Gènere i Educació en Comunicació del CAC

Modera: Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya

___________

18:15h – Formació «Reentrenar la mirada. Com fer front a la desinformació en l’era de la Intel·ligència Artificial» a càrrec de Roger Cuartielles i Cristina Garde de Learn to Check

___________

18:45h  – Experiències docents

Taller 1 El projecte «Canal de Reporters» i l’experiència de centre sobre desinformació i ciència de l’INS Pau Vila (Sabadell)

  • A càrrec de: Salvi Canadell, responsable del projecte «Canal de Reporters» a l’Àrea de Cultura Digital del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i Sílvia Nicolàs, professora d’anglès a l’INS Pau Vila (Sabadell)

Taller 2 Informats o desinformats? Que no te la colin! De TikTokers a verificadors digitals. Desinformació i verificació digital a l’ESO

  • A càrrec de: Montse Jiménez, directora pedagògica a Vedruna- Prats de la Carrera de Palafrugell, docent i formadora de professorat i, Elisabet Avellí, docent de secundària a Vedruna-Prats de la Carrera de Palafrugell

Taller 3 ¡No me los toques! Protegir els drets de la infància dels danys de la desinformació

  • A càrrec de: Roger Cuartielles (Learn to Check) i Maria Mur (UNICEF Comitè Catalunya)

Taller 4 Reptes i possibilitats de l’IA a l’aula

  • A càrrec de: Miquel Àngel Prats, mestre, psicopedagog i Doctor en Pedagogia per la   Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna – Universitat Ramon Llull

Taller 5 Identitat digital i xarxes socials

  • A càrrec d’: Eloïsa Valero, docent de l’Institut Antoni de Martí Franquès de Tarragona            

Taller 6 El cinema com a eina competencial

  • A càrrec de: Jaume Martín Jordana, docent de FEP Sant Josep Oriol (Barcelona)

Taller 7 Autodefensa feminista digital

  • A càrrec de: Donestech

Taller 8 Dissenyem xarxes socials més democràtiques: ús de PyramidApp a l’aula

  • A càrrec de: J. Roberto Sánchez Reina i Davinia Hernández-Leo del grup de recerca   Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació (TIDE) de la UPF

___________

19:45h  – Conferència de cloenda «Raising awareness about disinformation as an instrument for building resilience: war lessons from Ukraine», a càrrec de Yevhen Fedchenko, director de la Mohyla School of Journalism a Kíev i cofundador i editor en cap de la web de fact-checking ucraïnesa Stopfake.org

___________

20:15h  – Copa de cava i networking