El Mobile Social Congress celebra enguany la tercera edició. SETEM Catalunya continua fent una aposta per un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model amb greus impactes socials i ambientals majoritàriament silenciats al Mobile World Congress.
La indústria electrònica és un dels sectors més importants de l’economia mundial, i els principals actors es troben anualment al MWC de Barcelona per mostrar al món els seus avenços en innovació, que és el principal motor del consumisme en productes TIC i, per tant, de l’increment dels seus beneficis.Aquest sector està dominat per molt poques empreses que governen les cadenes de subministrament i són per tant responsables de les greus vulneracions de drets laborals i normes de seguretat a les fàbriques en què es subcontracta la producció, així com a les mines d’on s’extreu la matèria primera, que tenen a més un fort impacte sobre les comunitats locals.
La indústria de l’electrònica genera un creixent volum de residus com a resultat de l’obsolescència programada, la tecnologia a comptagotes i la irresponsabilitat empresarial en relació al reciclatge i la reparació.
Del punt de vista de les persones usuàries, és preocupant la creixent utilització de serveis tecnològics allotjats en ordinadors d’altres de qui desconeixem els interessos i poden facilitar l’accés a les nostres dades i comunicacions sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, començant pel programari, i afavoreix un sector de les telecomunicacions controlat per part de molt poques multinacionals, cosa que no permet una lliure competència real.
Al Mobile Social Congress, continuem apostant per la Sobirania tecnològica i per una Electrònica Justa.