Democràcia, tecnologia i futur a debat a la trobada global del Decidim

Participació. Del 29 al 31 d’octubre, la Fabra i Coats presentarà la primera edició del DecidimFest.

El festival del Decidim, la plataforma digital de participació ciutadana feta amb codi obert, inclou tres dies de ponències, debats, tallers i instal·lacions per pensar en comunitat sobre els reptes de les relacions entre la tecnologia i la democràcia participativa.

Les Jornades Anuals Metadecidim s’han reformulat enguany en el DecidimFest i se celebraran els dies 29, 30 i 31 d’octubre a la Fabra i Coats de Barcelona. A les jornades, hi participaran veus clau per al debat de la democràcia participativa, les plataformes i les tecnologies obertes, i els reptes de la societat xarxa. 

La programació del festival proposa un espai obert en el qual es pugui pensar en les relacions de la tecnologia amb els reptes de la democràcia i generar coneixement compartit i autonomia tecnològica. Totes les activitats són gratuïtes i cal inscripció prèvia, que es pot fer aquí

Més de 45 professionals amb expertesa en plataformes digitals, ciberfeminismes, seguretat i privacitat, democràcia radical o intel·ligència artificial, entre altres temàtiques, compartiran les seves experiències a Barcelona. Aquestes són algunes de les persones ponents i de les temàtiques que configuren el programa:

Democràcia participativa. Alejandra González, sotsdirectora d’Innovació Participativa de l’Agència Digital d’Innovació Pública de l’Ajuntament de Mèxic,explicarà la implementació de Plaza Pública, la primera plataforma ciutadana de Ciutat de Mèxic creada amb el programari Decidim.

D’altra banda, Ben Cerveny, creador de la Foundation for Public Code, exposarà l’acompanyament que fan a institucions públiques en la creació de programaris oberts i amb utilitat cívica.   

Feminismes, gènere i cibersororitat. Alex Hache, ciberfeminista interessada en les iniciatives sobre sobirania tecnològica, també forma part del col·lectiu Donestech, des del qual exploren la relació entre noves tecnologies, gènere i privacitat.

També hi participaran integrants del Proyecto UNA, autodenominades “feminisme pop i trituradores del vell món”, que presentaran les seves investigacions sobre guerres culturals de poder en els mitjans i internet, i les noves formes de feixisme.

Seguretat, salut i art digitals. Enric Luján, membre de Críptica i d’Entropic Lab, parlarà sobre privacitat i resistències digitals des d’una visió crítica de la tecnologia.

Kasia Odrozek, coordinadora de l’Internet Health Report de Mozilla, reflexionarà sobre la nostra salut digital i els nostres drets.

De la seva banda, l’arquitecte i cartògraf radical Pablo de Soto compartirà la seva experiència amb l’exploració i l’ús de noves eines tecnològiques d’avantguarda a fi d’analitzar i recuperar els usos de l’espai públic.