Nous canals de comunicació
Comunicació i Internet al tercer sector
Dates: 24 i 25 de juliol de 2008
Durada: 12 hores
Preu: 50 euros
Inscripcions: %20infoavalon [ punto ] cat (info[at]avalon[dot]cat) - 93 412 16 94
Assistents: un màxim de 20 alumnes
Descarregant aquest PDF podràs veure tota la informació relacionada amb el Curs de Nous Canals de Comunicació que es durà a terme els dies 24 i 25 de juliol de 2008.
http://www.avalon.cat/NousCanals.htm
Qui som
A finals de l’any 2001 neix AVALON, Iniciatives per a les Associacions, una organització sense ànim de lucre que vol ésser un òrgan de suport per afavorir el creixement de les petites i mitjanes entitats de Catalunya. La nostra missió és donar suport al teixit associatiu i potenciar el funcionament intern de les entitats.
Posem a la disponibilitat d’aquelles associacions ja formades o aquelles que estiguin en les fases inicials de creació, el Servei d’Assessorament en Gestió Associativa. Addicionalment, i gràcies a la interacció amb el teixit associatiu, que ens ha donat una sòlida visió dels punts forts i febles del dia a dia de les entitats, així com les necessitats que aquestes mateixes ens han comunicat, hem detectat fortes mancances en quant a la formació dels equips humans que constitueixen aquests associacions. Així, hem optat per donar resposta a aquesta situació potenciant la Formació Interna de les entitats per la millora de la seva gestió tant interna com externa, tot creant espais de formació, reflexió, diàleg i participació dins el sector.
Àrea de formació
per al desenvolupament organitzatiu
Pensem que l’àrea de formació en la que estem treballant és de vital importància per tal de garantir el correcte desenvolupament de les funcions, activitats i accions planificades per les associacions, així com la consecució dels seus objectius, mitjançant la formació dels seus i de les seves membres. És important que les persones que conformen l’equip humà estiguin correctament formades en aquelles tasques a desenvolupar per un òptim funcionament i desenvolupament dels projectes en marxa i aquells futurs que s’elaboraran.
Amb aquests cursos de formació pretenem donar respostes noves i originals a aquelles necessitats formatives més demandades, mitjançant una metodologia pròpia; cursos destinats a l’acció per tal que es prenguin mesures o s’efectuïn canvis que promoguin un aprenentatge més participatiu que repercutirà tant en l’assimilació dels continguts com en la forma de relacionar-se i participar en l’organització de les associacions.
Aquestes dues vessants que pretenem donar als cursos formatius planificats estan orientades a incentivar el potencial transformador del que estan dotades les associacions i les persones que les conformen.
Pensem que la formació serveix per reforçar la motivació del personal, estimular la seva implicació i participació activa dins l’associació pel desenvolupament de les seves funcions, i que per tant, ha de ser un aprenentatge continuat.
Pe aquests motius, posem a disposició de les entitats un equip de formadors i formadores polivalents, en quant als coneixements i procediments de caràcter metodològic, ampli i qualificat per tal de donar resposta a les necessitats de les moltes i diverses associacions de Catalunya. L’enfocament que aquests formadors i formadores donaran als cursos es centra tant en donar a conèixer i projectar continguts tècnics com el de transmetre elements de la cultura organitzativa (estils, valors...) i mètodes actius i participatius extrapolables a molts àmbits de la nostra vida. D’aquesta manera, la formació ideada des d’Avalon adquireix identitat pròpia.
Destinataris/es
Associacions
• Entitats d’Avalon: totes aquelles associacions que estan o hagin treballat amb Avalon i que estiguin interessades en participar en els cursos de formació ofertats.
• Entitats de petita i mitjana dimensió dins el teixit associatiu català que vulguin millorar la formació dels seus i de les seves membres.
Personal remunerat i voluntari
Totes aquelles persones que a títol individual vulguin participar als cursos ofertats ja sigui amb la intenció de crear, en un futur, una associació, com per motivacions personals o de cara a la tasca que desenvolupen o volen desenvolupar al seu àmbit laboral.
Descripció genèrica dels cursos
Els cursos ofertats són molt diversos per tal de respondre a les múltiples necessitats detectades mitjançant unes enquestes/qüestionaris enviats a les diferents associacions que treballen i han treballat amb Avalon.
S’ha donat prioritat a aquelles temàtiques més esmentades als qüestionaris i que les persones puntuaven com a més necessàries. Tot i així, la intenció és realitzar primer els cursos més sol·licitats, repetint-los en cas de molta afluència de persones participants, i posteriorment desenvolupar, de forma puntual, aquells cursos menys demandats però que no obstant responen a necessitats detectades tant per part nostra com per part de les pròpies associacions.
Objectius generals dels cursos
- Capacitar als membres, dotant-los d’eines, coneixements i habilitats, per tal que puguin desenvolupar les seves funcions correctament, així com obtenir un bon funcionament organitzatiu, de gestió i coordinació per tal d’assolir els objectius de les funcions a desenvolupar.
- Garantir determinats valors propagant les idees d’iniciativa, participació i pluralisme.
- Fomentar mètodes de treball actius, participatius i reflexius.
- Potenciar la cohesió dels membres dins de les associacions.
- Interrelacionar entitats diverses.
Duració dels cursos
Cursos de 9 hores.
Cursos de 12 hores
Lloc de realització
Centre Cívic Drassanes.
Centre Cultural Nau Ivanow
Comissió de formadors multidisciplinars
Equip de persones, amb experiència al sector associatiu, que, de forma conjunta, dissenyen el format i continguts dels cursos.
Elaboració dels cursos en base a les línies plantejades des d’Avalon i consensuades amb la Comissió de formadors. Establir un intercanvi de mètodes i línies d’actuació entre els coordinadors de formació d’Avalon i els formadors.
Metodologia dels cursos
Línies d’actuació a la formació proposada per tal de promoure canvis al se del teixit associatiu:
• Participativa, dinàmica i activa basada en la construcció del propi coneixement a partir, tant de la intervenció del formador/a-guia com de la de les persones participants mitjançant els coneixements previs d’aquestes.
• Dirigida a l’establiment de relacions horitzontals entre el/la formador/a i els/les participants.
• Dialògica, on el/la professor/a i la persona participant interpreten conjuntament la realitat a partir del intercanvi d’observacions d’igual a igual. L’acció comunicativa i el diàleg són elements clau en la construcció del coneixement, així com instruments per a la transformació social (Investigació Acció Participativa).
• Centrada en l’aprenentatge en grup, malgrat també es potenciï el desenvolupament personal i competencial de les persones participants.
• Potenciadora d’uns cursos basats en una metodologia que motivi a les persones a continuar aprenent i formant-se.
• Facilitadora de l’autoavaluació dels usuaris per veure què és allò que han après i com ho han après.
Estructura dels cursos
Explicació teòrica dels continguts del curs.
El/la formador/a s’encarrega del traspàs dels coneixements teòrics. S’acompanya la teoria amb un dossier de materials sobre el curs que es repartirà entre els/les participants.
En tot moment es fa un acompanyament de la teoria amb exemples de casos pràctics, per tal de simplificar la comprensió d’aquesta. Es crearà un espai que afavoreixi les intervencions i generació de debat per part dels alumnes per tal de clarificar conceptes, contraposar punts de vista, intercanviar opinions.
La relació que s’estableix entre totes les persones presents al curs és d’igual a igual, i el coneixement que s’adquireix, tot i que fonamentalment prové de la part teòrica impartida pel formador, també arriba a través de les aportacions, opinions i debat generat entre totes les persones participants.
Adequació pràctica de l’explicació teòrica. Dos tipus (segons tema):
Recursos per treballar els temes segons el tipus de continguts
> Dinàmiques de grup. Idear situacions generadores de debat a fi d’obtenir un anàlisi. A partir de jocs, etc, per tal de concloure amb una reflexió de les sensacions i efectes generats a partir de la dinàmica.
> Rol play. Mitjançant una escenificació i posada en pràctica del tema que s’està treballant, on cada participant desenvolupa un paper al procés de creació de l’objecte d’estudi.
A partir de les eines teòriques i conceptuals de les que s’ha dotat als/les participants, aquests/es organitzen una escenificació d’una possible situació i les possibles solucions, conjuntament establertes, per gestionar i resoldre la situació esdevinguda.
> Treball en equip. Confecció pràctica d’un treball. A partir de les eines i coneixements dels que el professor a dotat als participants, així com fent ús de les que ja es disposaven prèviament, es confecciona un treball, per grups o individualment, per tal d’assimilar i plasmar les capacitats que hem adquirit. A partir de notícies, articles
Entenem que és una fase de participació i experimentació mitjançant la col·laboració en grup.
Exposició d’experiències.
Personal d’altres associacions, ja siguin formals o informals, exposaran les experiències viscudes, relacionades amb el tema tractat al curs, amb un caràcter dinàmic i mitjançant material gràfic. Aquesta xerrada consistirà en explicar com la pròpia associació i personal encarregat han treballat el tema tractat. L’explicació inclourà la presentació del tema, el treball que hi ha hagut al darrera a nivell de planificació, desenvolupament i execució, juntament amb unes pautes de seguiment i avaluació final. En aquest espai volem incidir en el valor social que les entitats tenen i de com aquest valor està incorporat a la seva activitat.
Per finalitzar, es comentarà la incidència política i social que la realització del projecte ha exercit.
D’aquesta manera pretenem mostrar experiències concretes, pròximes i tangibles que ens puguin servir de referent i a mode d’exemple.
Conclusions i tancament. De forma conjunta s’extrauran aquelles conclusions i punts més importants de tot allò parlat i treballat al curs.
Avaluació a càrrec d’Avalon mitjançant un procés participatiu que es realitzarà al final de l’última part del curs. Es reservarà aquest espai destinat al intercanvi d’opinions, observacions, crítiques i altres aportacions sobre el funcionament i activitats planificades dels curs, i els resultats obtinguts entre totes i tots les/els participants, formadors/es i coordinadora d’Avalon. Es farà un recull de tot allò dit en aquest espai que posteriorment serà penjat a la pàgina web per tal de que pugui ser consultat per els i les usuàries de les associacions participants.
L’avaluació ens servirà per revisar i modificar, en cas de que sigui necessari, la metodologia i continguts per tal d’adequar-los a les necessitats dels i les participants.
Inscripcions
o Per més informació sobre els cursos de formació, us podeu posar en contacte amb Avalon a través del número de telèfon 93 412 16 64 o a través del correu electrònic avalonavalon [ punto ] cat (avalon[at]avalon[dot]cat).
Persona de contacte: Ruth Bruguera