Cura de les nostres dades digitals: perquè Zoom NO

Traducción al español

 

Estem molt preocupades per la utilització massiva del programari per a vídeo-conferències Zoom per part del moviment feminista, i també en general pels moviments socials. No hem publicat res fins ara perquè estem preparant una notícia sobre les eines de comunicació amb text/àudio/vídeo a temps real, traient hores d'on podem per provar les eines abans de recomanar-les. Donat que el coronavirus sembla que no desapareixerà i que les eines de comunicació virtuals que estem aprenent tampoc, nosaltres continuem amb la investigació i la visió crítica. Ens preocupa que quan una persona s'habitua a una eina, després és més difícil que canviï, a no ser que tingui una forta motivació. Esperem que després de llegir aquest article tingueu eixa motivació i escolliu les alternatives respectuoses amb les vostres dades.

Per sort, hi ha més col·lectius que veiem la falta de cura a les dades de les persones per part d'algunes eines digitals, fa uns dies varem publicar aquesta magnifica guia feta per Dominemos la Tecnología y la IM-Defensoras: Guía fácil para comunicarnos (y conspirar) en espacios seguros durante COVID-19 que us recomanem llegir. També aquesta guia sobre eines segures de conferències digitals que acabem de publicar, feta per Front Line Defenders.

Donestech fem tallers de ciberseguretat amb perspectiva de gènere i un dels temes que tractem són les Ciberviolències estructurals patriarcals:

  • Geopolítica tecnològica + Capitalisme de vigilància: Ja haureu sentit de les baralles entre Xina i USA vetant-se les tecnologies respectives, o de la vigilància i control del que diem a internet amb objectius comercials, com ara els anuncis a les pàgines que visites basats en les paraules que utilitzes al teu email de Gmail. Ara ha sortit el nou terme "sistema patriarcalista" (patriarcat+capitalisme) que es recull a l'escrit de la nostra col·laboradora spideralex a Por debajo y por los lados: sostener infraestructuras feministas con ficción especulativa que us pot fer entendre millor com el ciberfeminisme es posiciona en aquest àmbit.
  • Infraestructures de les comunicacions: Les infraestructures ja no són dels estats, són de les empreses i per tant depenem d'elles per comunicar-nos i condicionen el camí. Per sort a Catalunya tenim guifi.net, Xarxa de Telecomunicacions de Comuns, Oberta, Lliure i Neutral, la més gran del món, a qui hauríem de donar més suport i conèixer millor, com llegint la seva entrada a la wikipedia.
  • Plataformes comercials lucratives: Del somni que teníem les primeres ciber-feministes on vislumbràvem un món horitzontal i auto-organitzat a través de la idea d'enxarxar-nos digitalment de manera descentralitzada i no jeràrquica, hem passat a una dimensió copada per les multinacionals, creant submons privatius per lucrar-se amb les nostres dades, com ho fan les GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) i molts d'altres (on és pot incloure Zoom). Però com que monopolitzen la veu a internet i les nostres comunicacions, necessitem i és vital donar a conèxer les alternatives com les que explica aquesta notícia: Mastodon & Fediverse: Explicats
  • Programari i maquinari privatiu: Encara que existeix el programari FOSS o FLOSS (Free and Open-Source Software/Free Libre Open-Source Software) se'ns educa amb i ens venen el programari privatiu. Podent tenir programes desenvolupats per als comuns, codificant-se a partir de valors més ètics i sense haver de tenir diners per a aprendre i utilitzar-los, el programari privatiu de les empreses segueix a les escoles, administracions públiques, treballs i a les nostres cases. Fa falta al moviment feminista una amplia reflexió per dur a la pràctica en aquest camp la cura que té en d'altres.
  • Termes i condicions d’ús inassumibles: Us heu llegit les inacabables pàgines amb llenguatge legal quan signeu un acord d'ús d'un programari? Si ho feu, teniu el nostre reconeixement. Encara que la Regulació General de Protecció de Dades de la UE obliga a fer-les clares i planeres, no ho són. Sense llegir, s'accepte que les fotos que puges siguin utilitzades per les plataformes com si fossin seves, i centenars de coses per l'estil que de normal les persones no acceptaríem tan ràpid.
  • Llicències i patents de programari abusives: Totes podem llegir i escriure a l'ordinador gratuïtament gràcies a que no és una patent d'una empresa. És tecnologia i és un bé comú, com el programari lliure. Però hi ha moltes altres coses que no podriem fer sense permís o pagament, o infracció. Les llicències i patents poden tindre sentit per finançar investigacions, però avui en dia n'hi ha centenars d'absurdes i abusives, com ara patentar la compra amb un click per part d'Amazon.
  • Fi de la neutralitat a les xarxes: Aquell somni de la llibertat d'expressió als inicis de la internet està en seriós perill, com denúncia l'inventor de la web, Tim Berners-Lee. Ara els països poden censurar webs fàcilment sense que la gent ni se n'adoni, com estem denunciant amb el cas de WomenOnWeb a l'estat espanyol. El tràfic a internet serà jerarquitzat, si no ho és ja actualment per molts altres mecanismes.
  • Rastreig, emmagatzemament i comercialització de dades: I aquesta darrera que té a veure amb el que us volem fer repensar: l'ús de Zoom. Estem a la societat de la informació, on les dades són valuosíssimes, tant que els GAFAM s'han fet multimilionaris traficant amb elles, tant per fer anuncis personalitzats, com per seguir els desitjos i contra-favors de governs que no respecten els drets humans.

 

Perquè Zoom NO

Us posem algunes raons, però amb una nosaltres tenim prou, però és que n'hi ha moltes més:

Zoom té historial de falta de cura amb les nostres dades

Si cerques a la internet, sobretot en anglès, Zoom i seguretat, trobaràs nombrosos articles que mostren la poca cura que en tenen i les contradiccions entre la seva propaganda de proporcionar xifrats d'extrem a extrem, es a dir missatges de persona a persona sense que ningú pugui interceptar la comunicació, i la realitat: començaràs a veure perquè diem NO. Una font d'informació per aquest article han sigut les referències a la seva entrada a la Wikipedia, que recomanem si voleu aprofundir en el tema.

Ací podeu veure un llistat temporal dels seus seriosos problemes amb la seguretat, que no són pocs i que continuen. Podeu trobar problemes que han sigut reportats en més articles, com ara un concurs per trobar errades de seguretat finançat per DropBox que estava preocupat per la pròpia seguretat al ser utilitzat per emmagatzemar amb Zoom. Aquest concurs era per trobar forats/errades de seguretat, quan això, en el món informàtic, ho hauria de fer el mateix Zoom per resoldre les seves errades (o la comunitat, si fós programari obert, amb el què és normal de fer al món de la seguretat informàtica de la comunitat FLOSS). Quan li van presentar una errada molt grossa,Zoom va trigar 3 mesos en corregir-la, molt de temps. O dos errades crítiques que permeten entrar als dispositius dels usuaris (anglès/espanyol). Fins arribar a que els serveis de seguretat del govern del Regne Unit han recomanat no utilitzar-lo i també el Pentàgon, el Senat americà, Singapur a les escoles, Alemanya, Google, NASA (National Aeronautics and Space Administration) , Taiwan, multinacionals, etc.

Si llegeixes la serva Política de Privacitat, Zoom utilitza les dades per a propaganda personalitzada, com avisa Mr. Polonetsky, director executiu de Future of Privacy Forum: “The standard Zoom privacy policy allows data to be shared for targeted advertising” (L'estàndar de la política de privacitat de Zoom permet que les dades siguen compartides per a publicitat personalitzada). A banda de que no compleix amb la Family Educational Rights and Privacy Act, o FERPA, i d'altres més de 130 lleis signades a USA per protegir els drets de privadesa dels infants des de 2014, com veiem al mateix article del The New York Times. També explica que podem veure com fa seguiment pels patrons de negocis de les persones treballadores que ho utilitzant sense que aquestes se'n adonen.

Un altre exemple es que enviava les dades de les seves usuàries a Facebook sense avisar explícitament, per ampliar el perfil que aquest oligopoli té de totes les persones que entren a la seva web, siguin usuàries o no. I com es veu a l'article, ara Facebook té ara una altra demanda judicial.

O que com no està ben feta i securitzada, és fàcil robar les dades d'usuàries, com demostra, per exemple, aquesta notícia que diu que en fòrums es venen 500.000 comptes amb totes les teves dades de Zoom i que també passa a la darkweb. Això vol dir que, entre d'altres dades, el teu email, direcció, contrasenya, IDs de trobades i d'altres, ja no són privades i, entre d'altres conseqüències, rebràs spam (correu no desitjat). O més grossa encara, que es vengui un forat de seguretat que permet accedir a una videoconferència de Zoom per 500.000$ a la darkweb.

Aquesta despreocupació ha permès que hi hagi trolls entrant a grups per fer insults racistes, homòfobs, i segurament anti-feministes per part de machitrolls.

Tot el que us contem ha portat a que Zoom tingui vàries denúncies als jutjats, com ara aquesta. O que experts de seguretat el descriguin com a programa maligne (malware), “un desastre de seguretat” i “corrupte als seus fonaments”. On en aquest vídeo en anglès del programa TWiT Tech Podcast Network s'evidencien les seves mentides sobre xifrat d'usuària a usuària, perquè Zoom té les claus per des-xifrar, la qual cosa és similar a que Zoom fos el sereno amb les claus de cada casa i pogués entrar sense que te n'adonis, presumint a la seva propaganda que els vostres panys són segurs.

Zoom és un maltractador que es fa la víctima

Davant de totes les descobertes del seu maltracte a les nostres dades, cínicament, Zoom es fa la víctima i demana perdó, assegura que canviarà, però no va de veres perquè al cap de poc torna a aparèixer un nou cas com hem vist.

Zoom trau profit de la desgràcia: coronavirus

En aquest sistema patriarcalista, qualsevol necessitat és font d'oportunitat per traure diners. Zoom va néixer al 2012, però el seu èxit ha sigut eixa visió de traure profit de la desgràcia amb el coronavirus, com pots veure en els seus beneficis [es], molt lluny de la seva propaganda d'eina bona per a la humanitat.

Zoom fa diferència entre rics i pobres

Davant el desprestigi que anava en creixement, Zoom va comprar una nombrada companyia de seguretat al·legant que ara si que implementarà xifrat d'usuària a usuària. Poc després, va anunciar que eixa seguretat seria tan sols pels seus clients de pagament [es]. Seguretat tan sols per la gent que no és pobre? Que la gent ho critica? doncs surt una altra volta la falsa mea culpa, fins la propera.

Zoom no respecta els drets humans

En aquest món colonialista, hi ha gent que accepta que hi hagi ciutadania de primera i de segona. En el següent cas ha sigut un escàndol que Zoom censurés a un ciutadà americà perquè el govern xinès ho demanés [es]. Una de les excuses que va posar és que ho feia per tal que l'FBI hi tingués accés. Perquè, és clar, els rics no són delinqüents. Gràcies al puritanisme anglosaxó, ha vetat les festes online sexuals durant el coronavirus i explícitament prohibit en les seves normes d'ús qualsevol activitat obscena o indecent". Una empresa decidint que fas sexualment en la teva intimitat?

Hi ha alternatives

Com us hem dit, estem preparant un article amb alternatives de programari lliure que tenen cura de les nostres dades i respecten els drets humans, la vida al centre. De mentre, us recomanem Jitsi, però cura amb quina servidora ho fas. No és el mateix el programari en si que on treballa el programari, és a dir, l'ordinador on està instal·lat, la servidora. En aquesta pàgina, JitsiMeter, et mostren el llistat del nivell de seguretat de les dades un cop al servidor, i també quina servidora té connexió més ràpida en aquell moment.

Per altra banda, per a l'ensenyança, BigBlueButton és una meravella, millor que Zoom. Aquí teniu un excel·lent manual. No hem trobat un llistat com per a Jitsi per a escollir on, però a la seva web et deixen fer conferències d'una hora. A més, té molts complements que poden ser molt útils alhora de fer webinars.

Hem de tenir en compte que mantenir un servei gratuït com aquests sense fer negoci amb les teves dades necessite d'electricitat, ordinador potent, tècniques que cuiden les màquines, lloguer dels espais, etc. Per tant, animem a les entitats/col·lectives/associacions/administracions públiques a reflexionar sobre la cura de les nostres dades. Val la pena cedir les dades a canvi d'un servei gratuït, com ara Zoom? O és millor invertir una mica de diners i tenir una millor privacitat?

I si no tinc elecció?

Les feministes som inclusives i entenem que a voltes pel teu treball, estudis o situació, no pots escollir i aquí t'expliquem com utilitzar aquest programari per tal que et cuidis el què puguis dintre del que cap. O si tens Gnu/Linux, encara millor solució.