Donestech a 1a edició de l’Escola de Som Connexió

Imatge
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball

Arriba la 1a edició de l’Escola de Som Connexió. Inscriu-t’hi!

Ja és aquí la primera edició de l’escola de Som Connexió! T’interessa saber més sobre la cooperativa? Vols aprofundir en com millorar el teu benestar, privacitat i seguretat digitals? T’agradaria aprendre o debatre sobre els reptes i les alternatives dins del mercat de les telecomunicacions? Vine a les activitats que hem preparat: excursió, conferència, tallers… i dinar en família! 

Reserva’t les dates: divendres 4 i dissabte 5 de novembre. En aquest article trobaràs el programa, les ubicacions i l’enllaç per inscriure-t’hi (al final de tot).

Programa 

L’Escola vol ser un espai on aprendre, intercanviar idees i reflexionar juntes sobre temes que ens toquen de prop,  per seguir fent camí cap a un consum conscient i crític de telecomunicacions. A més, serà un cap de setmana on trobar-nos i i seguir compartint des de la informalitat, per exemple, tot dinant. Aquí trobaràs un recull de les activitats:

Divendres

  • Al matí, farem una excursió al CATNIX (Punt neutre d’Internet de Catalunya i al seu Centre de Processament de Dades). A les inscrites us farem arribar un correu amb tota la informació necessària per a la visita.
  • Dinarem mentres repassem el recorregut pels orígens de Som Connexió (enllaç a article?)
  • A les 17h, taller de DataDetox: Benestar digital, control de la privacitat i seguretat al teu mòbil, a càrrec de DonesTech
  • A les 18.30h, l’acte principal de l’Escola tindrà format de conferència / debat: Com funciona el mercat de les telecomunicacions? Reptes de futur per la construcció d’alternatives transformadores, amb  Efraín Foglia (eXO – xarxa de ràdios comunitàries de Barcelona), Xavier Poza (Fundació GuifiNET), Leila Zamarra (Punt d’accés) i Bernat Alcolea de Som Connexió.

Dissabte

Pel matí (10:30h) hi haurà tres tallers simultanis. El seu contingut girarà entorn els eixos del marc estratègic de Som Connexió: 

  • Impactes en el medi ambient del consum de telecomunicacions
  • Acompanyar a Infants i joves en el consum crític de telecomunicacions.
  • Sobirania tecnològica per a un ecosistema cooperatiu.  

Després, farem una sessió plenària on posar en comú tot allò après. 

I finalment, hem preparat un dinar en família per tancar l’Escola de Som Connexió amb bon gust de boca!

Fem Procomuns s’ocuparà d’elaborar una relatoria de l’Escola a través del seu projecte La Teixidora, una eina participativa per recollir coneixement generat en xerrades i esdeveniments de l’àmbit tecnosocial i les temàtiques que hi interseccionen, amb una mirada emancipadora i crítica.

 

cartell amb les activitats i el logo

On serà?

Fem una aposta per apropar-vos la ciutat que ens és casa: El Prat de Llobregat. Aquí és on hi ha la seu de Som Connexió i per tant, el nucli de l’activitat quotidiana de la cooperativa. Trobar-nos aquí, a més, és una oportunitat per descentralitzar els circuits i punts de trobada, i donar a conèixer espais i equipaments per moltes llunyans o desconeguts. Sortir del centre, Barcelona, que seria el lloc de trobada més obvi -i amb més recurrència- per buscar les perifèries i omplir-les de continguts i activitats. 

La primera Escola de Som Connexió tindrà lloc en diversos espais d’El Prat (excepte la visita al CATNIX): 

Tot això és només un tast de tot el que podrem aprendre juntes a la primera Escola de Som Connexió. Descarrega el programa en PDF aquí.

Ponents

Un dels punts forts de la primera Escola de Som Connexió són les convidades/ts de luxe que ens acompanyaran en les xerrades i tallers. Hi haurà persones investigadores i acadèmiques de diferents àmbits relacionats amb les TIC o l’Educació, així com col·lectius i organitzacions de perfil més activista que ens acostaran a les possibilitats d’internet i el software lliure.

Des del camp de l’enginyeria aplicada a diferents aspectes de les telecomunicacions, hi haurà ponents com l’Eva Vidal, especialista en l’impacte ambiental i social de les TIC, Laura Talens que fa recerca sobre l’eficiència de la indústria i el desenvolupament de dades i metodologies per avaluar l’impacte ambiental dels productes tecnològics.

També ens acostarem al treball organitzacions que promouen l’ús del software lliure i el pensament crític sobre les tecnologies i sobre la societat en xarxa, de la mà de Marga Padilla (Dabne cooperativa), DonesTech i Fem Procomuns.

La perspectiva educativa i comunitària la portaran la mestra i psicòloga Anna Ramis, l’investigador de la UB Pablo Rivera, i Carles Sedó, educador a l’Ajuntament de Santa Coloma. 

Comptarem també amb la veu d’entitats i cooperatives que han creat plataformes que busquen democratitzar la xarxa, ja sigui amb la participació ciutadana, o promovent l’accés al coneixement de les TIC, com Decidim, amb la seva presidenta Carol Romero, Som Núvol i Communia; o que busquen promoure la intercooperació dins de l’ESS, com fa Coopdevs.

T’hi apuntes?

 

*Les inscripcions a les activitats de divendres estan plenes! Però podeu apuntar-vos-hi igualment i quedareu en llista d’espera.