L’Institut Català de les Dones en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya us organitza la formació sobre Introducció a les Violències Masclistes en entorns digitals.
Les violències masclistes digitals, són un fenomen creixent i d'abast mundial que afecten una determinada tipologia de dones: les que al mateix temps venen patint violències analògiques; les dones joves i les dones amb significació pública. El fet de que l'ús de les noves tecnologies sigui indissociable de la nostra quotidianitat, fa que no puguem "desconnectar-nos" de les mateixes apagant l'aparell electrònic.
Aquestes violències tenen particularitats que han de ser tingudes en compte per al seu abordatge. L'impacte d'aquestes és molt significatiu, tant des del punt de la salut i el benestar individual, com col·lectiu.
Les violències masclistes a Internet, són una forma de discriminació que pot desterrar les dones de la nova àgora democràtica que és Internet.
Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca
L’ICD posa a la vostra disposició el #CentreDocumentacioJAiR on trobareu recursos informatius adients a la vostra formació.
Dates: 13 i 15 d’octubre de 2021
Lloc: Aula Zoom EAPC
Horari: 9:30 a 12 :00 hores
Objectius
- Conèixer quines conductes poden ser considerades com a violències digitals masclistes i les eines legals existents
- Conèixer els diferents tipus d’afectacions i les respostes judicials
- Saber les vulneracions de drets fonamentals
- Conèixer als criteris per a dissenyar polítiques públiques al respecte
- Conèixer eines i estratègies de resposta ciberfeministes
- Saber plans de seguretat digital i mitigació de riscos i danys.
Personal destinatari
La formació s'adreça al personal que treballi en la prevenció, l'atenció i en la recuperació de dones que pateixen violències masclistes, i professionals que s'encarreguin de dissenyar les polítiques públiques en relació a l'atenció a les VMCD i a les polítiques digitals.
Inscripcions
Per al personal de la Generalitat: https://bit.ly/36GcvK4
Per al personal de l'Administració Local: https://bit.ly/3elcKhN
Continguts
- Tipologies i delictes
- Mesures de seguretat judicials
- Afectació dels drets fonamentals
- Responsabilitat de les empreses
- Orientacions per a polítiques públiques
- Tipologia de persones afectades
- Bretxa digital de gènere en les tecnologies d’informació i comunicació
- Seguretat digital des de l’empoderament
Metodologia
Es presentaran els conceptes teòrics i es treballaran mitjançant casos pràctics per afavorir la integració dels coneixements.
Professorat
Dolça Moreno Grabulós. Barcelona, 1980. Formada en altres estudis, he après diferents àmbits de la informàtica de manera autodidacta i col·laborativament a hackclabs i ateneus. Des del 2003 que he participat de diferents espais i projectes relacionats amb la tecnologia ètica i comunitària. Participo de donestech des del 2015 i és on he trobat el ciberfeminisme com a influència i línia d'acció vital. Treballo com a desenvolupadora web i formadora en TIC.
Eva Cruells. Es psicòloga social i consultora de polítiques públiques i socials de gènere. Es cofundadora i membre de la col·lectiva ciberfeminista donestech des de l'any 2006 fins a l'actualitat on desenvolupa recerca, formacions i accions que transformen les tecnologies i la societat del coneixement des de l’ètica i pràctica (ciber) feminista. Actualment és Cap d’Empoderament Personal de la Fundació Surt.
Laia Serra Perelló. Advocada penalista i formadora en gènere i en violències masclistes. Autora de la investigació "Las violencias de género en línea" del 2018, editat junt amb Píkara Magazine, Calala Fondo Mujeres i Front Line Defenders. Autora de la investigació sobre discursos d'incitació a l'odi del 2018, editat junt amb SOS Racisme i l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Ha intervingut en diversos casos judicials sobre violències masclistes i sobre llibertat d'expressió.
Nivell d’Avaluació /Certificació
A les participants que assisteixi a la sessió, se li expedirà un certificat d’assistència.
Dates, llocs i horaris
Dates 13 i 15 d’octubre de 2021.
Aula Zoom EAPC
Horari: 9:30 a 12 hores
Nombre de places
40 persones