Sessions coders per aprendre juntes i fer créixer la comunitat digital de Pam a Pam

Imatge

A partir de febrer començarem una sèrie de 10 sessions gratuïtes per aprendre juntes, treballant col·laborativament sobre el codi de Pam a Pam amb l’objectiu d’ampliar i empoderar una comunitat que faci créixer la plataforma digital del projecte. Si ets una persona interessada en la programació i el desenvolupament web, especialment si ets dona, t’hi esperem!! Omple el formulari!



La plataforma digital de Pam a Pam és alhora seva finestra al món, el seu gestor de la base de dades i el seu espai de treball i interacció. És per això que volem fer un pas endavant en la filosofia col·laborativa de Pam a Pam i en els valors de l’ESS que definim en el projecte, fent una crida a la construcció d’una comunitat digital que participi col·laborativament en la millora del programari.

Per construir aquesta comunitat digital, de cara al 2019 hem preparat una serie de 10 sessions amb les que podrem autoformar-nos i col·laborar per desenvolupar un programari. Ho farem de la mà de professionals de les cooperatives TIC JamgoDabne i Coopdevs. Les sessions s’adaptaran als coneixement del grup i seran un procès d’aprenentatge col·lectiu i suport mutu en el que es treballarà sobre una plataforma web que ja està funcionant i sobre la qual podrem implementar millores construint una comunitat amb diversos graus d’implicació i diversos tipus d’aportacions: millores comunicatives, disseny de pàgines web, documentació de codi, revisió d’errors, desenvolupament de noves funcionalitats…

Aprendrem sobre els valors de l’economia solidària i també sobre procomuns digitals i eines de programari lliure, com treballar en un codi col·laboratiu i com implementar i modificar una plataforma digital que funciona amb diverses capes (HTML, CSS, Javascript, PHP, Java, MySQL, Json…).

En definitiva, volem aprofitar aquestes sessions per fer una crida a persones interessades en la programació i el desenvolupament web a apropar-se al projecte i poder contribuir en el desenvolupament de Pam a Pam a la vegada que aprenem juntes treballant conjuntament. Posarem especial cura en mantenir la paritat de gènere en el projecte de Pam a Pam, si ets dona i tens ganes d’aprendre sobre eines digitals, t’esperem!!

Sessions seran cada dos dijous de 16 a 20 h a Bailen 5 (Barcelona). Concretament els dies:

  • 7 i 21 de febrer
  • 7 i 21 de març
  • 4 i 25 d’abril
  • 9 i 23 de maig
  • 6 i 20 de juny.

L’horari d’assistència flexible (no és necessari ser presencialment les 4 hores) i es recomana portar ordinador propi.

Per inscriure’t, omple el formulari!

Què és

Pam a Pam és molt més que un mapa! T’apropem a l’economia solidària a través d’aquesta web, però aquest és només un dels passos del camí. Un camí que neix de la participació i avança cap a la transformació social.

Pam a Pam és una eina col·lectiva que mostra que existeix una economia al servei de les persones a Catalunya i et convida a participar-hi. Pots fer-ho com a usuària, buscant en el mapa aquelles iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis, energia… que et permetin consumir d’acord amb els teus valors. Pots ser membre de la comunitat oberta que detecta i entrevista els punts que apareixen en el mapa. I pots sumar-t’hi com a iniciativa, visibilitzar-te al mapa, i articular-te amb d’altres experiències d’economia solidària.

Som una comunitat oberta de persones que ens formem en economia solidària, entrevistem les iniciatives i les pugem al mapa per a que tu les coneguis. Alhora, aquest procés facilita l’enxarxament entre iniciatives, així com obtenir diagnòstics de les diferents pràctiques transformadores que existeixen a Catalunya.

Som un espai d’aprenentatge col·lectiu a través de l’activisme que facilita practicar el consum responsable i enfortir l’economia solidària.

Com neix?

SETEM és una ONG especialitzada en campanyes de denúncia sobre les injustícies del comerç internacional o l’explotació laboral que hi ha darrera de la roba que vestim. La Xarxa d’Economia Solidària (XES) és l’espai de trobada de moltes organitzacions i persones amb l’objectiu d’enfortir el moviment de l’economia solidària a tota Catalunya, esdevenint un espai de construcció d’alternatives.

Pam a Pam va néixer el 2013 com a resposta a totes aquelles persones s’apropaven a SETEM per preguntar com podien consumir de forma més responsable i viure d’una manera més coherent amb els seus valors. En un primer moment mostrava  alternatives d’alimentació, roba i banca a la ciutat de Barcelona. Davant l’èxit de la proposta, el 2014 es comença a treballar conjuntament amb la XES per ampliar l’abast de Pam a Pam: desplegar el mapa a tota Catalunya i a tots els sectors econòmics. Aquest treball conjunt permet que Pam a Pam sigui l’eina que visibilitza les alternatives a la ciutadania i en facilita l’articulació  al territori.

Què hi trobaràs

El mapa col·laboratiu és l’essència de Pam a Pam. És l’espai web on es mostren tots els resultats de les entrevistes que realitza la comunitat d’activistes, les xinxetes, i on la ciutadania pot trobar les alternatives que busca.

En el mapa es poden trobar iniciatives de 15 sectors econòmics. Totes elles han estat entrevistades en profunditat seguint un qüestionari que conté 15 criteris amb els que avaluem l’economia social i solidària. Cadascun d’aquests criteris pot complir-se o no, el criteri per a poder ser visibilitzat a Pam a Pam és complir la meitat més un dels criteris. Com podreu apreciar en les fitxes de cada iniciativa, cada criteri es pot acomplir en diferents graus de l’1 al 5 que ens permeten posar en valor des de bones praxis incipients fins a l’excel·lència i les iniciatives referents en cadascun dels aspectes que s’avaluen.

Projecte obert

Pam a Pam es un projecte obert a tothom que vulgui participar i contribuir a que el projecte creixi.

A Pam a Pam treballem per tal que la participació sigui activa. Per això, hem creat espais en el que les xinxetes de tot el territori participen física o virtualment a través d’un representant de cada grup local. Creiem que aquests espais on s’informa de com avança el projecte i es prenen les decisions més trascendents són importantíssims per a que tota la comunitat pugui sentir seu el projecte i tingui capacitat d’incidir allà on creu que més li abelleix.

A més aquest web, espai troncal del projecte perquè és alhora la nostra finestra al món, el nostre repositori i el nostre espai de treball i interacció està obert i disponible si un altre projecte en vol fer ús. De la mateixa manera, ens coordinem en una comissió web que treballa per pensar les millores del software que responen a les necessitats de Pam a Pam i per trobar les maneres d’implementar-les.