Seminari d'interseccionalitat: el gènere com element transversal

 

 

L'Àrea d'Igualtat i Ciutadania organitza aquest seminari

 

 

En l'actualitat,  les  polítiques públiques  han de donar resposta  a les necessitats i demandes  d'una societat cada cop més diversa, i fer-ho evitant  discriminacions.  És per això que des de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, amb aquest seminari,  us  convidem a reflexionar sobre tots els elements que s'haurien de contemplar a l'hora  de dissenyar actuacions polítiques, a fi d'abastar  la complexitat i la diversitat de situacions de les persones destinatàries, i específicament de les dones.

Per això, en la mesura  en què des de la política  intentem resoldre la discriminació en un àmbit específic, no podem deixar de banda la dimensió del gènere. Aquesta interseccionalitat del gènere ens permet  treballar  sobre les discriminacions múltiples que pateixen les dones i és una eina imprescindible per a la construcció d'una societat més justa i igualitària.

El seminari  vol proporcionar  un espai de debat  per tractar  sobre aquest  tema, en el qual participin tant les administracions públiques, com el món acadèmic i la ciutadania.

Desitjo que sigui del teu interès.

 

Programa del seminari
9.30h
Recepció i lliurament de la documentació
9.45h Conferència inaugural, per Judith Squires, professora de teoria política de la Universitat de Bristol. 

La seva recerca se centra en les polítiques de la igualtat de gènere,  l'impacte de les quotes de gènere, les polítiques de dones i la transversalitat de gènere.
10.45h Pausa cafè
11.15h

 Debat: Què s'entén per interseccionalitat?

  • Transversalitat de gènere, multidiscriminació i interseccionalitat, per Barbara Bagilhole,  professora d'igualtat d'oportunitats i política social de la Universitat de Loughborough.

    La seva recerca se centra en els camps  de la igualtat d'oportunitats i la legislació, i les polítiques de la diversitat en les àrees de gènere, raça, discapacitat, orientació sexual, les creences religioses i l'edat .

     
  • Els aspectes ignorats de la interseccionalitat, per Lydia la Rivière-Zijdel, consultora internacional sobre gènere i diversitat  en organitzacions no governamentals europees.

    Important  activista del moviment associatiu de discapacitats,  va ser elegida per unanimitat com a presidenta del Lobby Europeu de Dones, i es va convertir en la primera dona amb discapacitat que ocupava un càrrec rellevant en una organització europea.

     
  • Edat , etnicitat i classe, per Gloria Wekker,  professora dels estudis de dones i art a la Universitat d'Utrecht.

    Nascuda a Suriname, Wekker va emigrar a Europa i ha treballat en moltes organitzacions governamentals i civils;  és cofundadora de Sister Outsider, un cercle de  dones negres i  lesbianes a Amsterdam.
12.45h

Taula rodona: Oportunitats i amenaces de la integració de la interseccionalitat a la política

  • La interseccionalitat a la Comissió Europea, per Martha Franken, directora d'Igualtat d'Oportunitats a Flandes

    És un Servei del Ministeri de la Comunitat Flamenca, que impulsa i coordina les polítiques d'igualtat d'oportunitats a Flandes i Bèlgica. Treballa en l'àmbit del coaching creatiu com a terapeuta familiar i personal.

     
  • Polítiques de gènere a Espanya, el repte de la interseccionalitat , per Maria Bustelo, doctora en ciències polítiques i sociologia i professora del Departament de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Complutense de Madrid.

    Ha dirigit importants treballs de recerca a nivell europeu i és autora, entre d'altres, de l'estudi  L'avaluació de les polítiques de gènere a Espanya.

     
  • La interseccionalitat a  les institucions europees: tendències i  pràctiques, per Johanna Kantola,  professora de la Universitat de Helsinki.

    Ha  publicat nombrosos articles que aborden les relacions entre feminisme i estat, entre d'altres: Els moviments de dones en estats democràtics i la globalització del comerç del sexe, Polítiques i prostitució, Feminisme estatal i representació política.

     
  • La pràctica de la transversalitat de gènere i el repte de la interseccionalitat, per Pilar Díaz, alcaldessa i regidora de dones i usos del temps a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. 

    Ha estat diputada al Parlament  de Catalunya (1999-2006) i portaveu de Polítiques de Dones al seu grup parlamentari. De professió enginyera de telecomunicacions, és doctora i professora titular de la Universitat Polítècnica de Catalunya.
14.15h Debat obert
14.30h
Clausura

 

 

 

Aspectes organitzatius
Lloc

La Sala, de l'Espai Francesca Bonnemaison, Sant Pere més Baix, 7, de Barcelona

Calendari

Dia 12 de febrer, de 9.30 a 14.30 hores.

Certificat Es lliurarà certificat acreditatiu a les participants
Informació i inscripció

-Matrícula gratuïta i places limitades.

-Inscripcions: www.diba.cat/jornades/seminarinterseccionalitat

-Informació: 934 049 095

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea d'Igualtat i Ciutadania - Oficina de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona-Home

Espai Francesca Bonnemaison

Sant Pere més Baix, 7

08003 Barcelona

T. 934 049 095

F. 934 049 198

o [ punto ] ppolitiquesidhatdiba [ punto ] cat (o[dot]ppolitiquesidh[at]diba[dot]cat)