Benvinguda RGPD

Notícies

Cameres enfocant persona i un text dient Benvinguda RGPD - Welcome GDPR and video cameras
Consells per usuaris de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades
03.06.2018 - 08:06
Adjunts: 
Àmbits de Treball: 

[es Traducido con Apertium, software libre]
[en Translated with Apertium, free software]

[ca]

A les activistes dels drets humans a la internet, la seguretat i la privacitat, dos dels fronts més maltractats pels oligopolis, ens alegra la vinguda d'aquesta llei. Després d'anys de que ens diguessin paranoiques o botges, aquesta llei visualitza el que ens ha preocupat tant i ens dona la raó. Per tant, BENVINGUDA RGPD!!

I què és?

Reglament General de Protecció de Dades

REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL
de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques en allò que respecta al tractament de dades personals i  a  la lliure  circulació d'aquestes  dades  i  pel  que  es derogue la Directiva 95/46/CE

Reglament del Parlament Europeu vol dir que els estats han de complir tot el que diu i no fan cap adaptació a banda de les excepcions (que no són poques). Protecció de les persones físiques és que ens protegeix als ciutadans i ciutadanes, no als que trafiquen amb les dades nostres. Tractament de dades i la seva lliure circulació és el que hem patit amb el tri-oligopoli (Google, Facebook  i Twitter) i d'altres més menuts que ens poden seguir per tota la internet i ho emmagatzemen per tal de fer diners després. Penseu que més del 90% de les webs tenen Google Analytics i Google, a banda de servir a les webs per veure estadístiques d'ús, també utilitza les dades que aquestes webs li transfereixen per farcir-se de milions d'euros a costa nostra, a costa dels drets humans a la internet.

La finalitat d'aquesta llei és fomentar el tractament de dades i la seva lliure circulació mitjançant mecanismes que creen confiança dels usuaris protegint les seves dades. I el que és més important, declara que les dades són dels usuaris, no de qui emmagatzema, tracta i crea models.

L'entrada en vigor d'aquesta llei ha fet que totes hi haguem rebut molts emails amb canvis dels Terminis d'Ús de molts llocs web. Hi ha gent que li moleste rebre tants, no sent conscient que significa que en el futur rebrà menys spam.

Nosaltres també hem canviat els nostres Terminis d'Ús i et convidem a que els peguis una ullada. Estan fets per ser entenedors, com obliga la llei. Ja no tindreu les més de 700 pàgines de Facebook per llegir. És obligatori tindre un preàmbul que faci resum amb paraules que un usuari de la internet pugi entendre, si no, multa. Si hi tens cap dubte o suggeriment, per favor contacta amb nosaltres, perquè volem que sigui entenedor i a voltes els i les tècnics...

Volíem fer una notícia sobre la sortida de la llei i després d'aprofundir ja en tenim 4, aquesta més genèrica i introductora i:

  • una de caire legal amb les estratègies hacktivistes amb les possibilitats que ens dona la nova llei i també amb els seus forats de seguretat.
  • una per usuàries web que han de velar pels seus drets a webs que visiten o son registrades, amb experiències reals demanant a webs que complisquen-la hi.
  • una per persones que tenen webs i volen complir la llei, però es perden amb el embull d'entendre-la.

Ja hem vist com poden ser utilitzades les nostres dades en contra nostra a Cambridge Analytica i el referèndum pel dret a decidir si avortes a Irlanda.  Per tant, als negocis de la internet que fan guanys amb les dades personals, data brokers, no els agrada la RGPD i 25 llocs webs d'USA han bloquejat les webs (per IP) a la UE. I els "emprenedors digitals" tenen una visió educada per veure dades = negoci i s'oblida eixa gent que ells tenen dades per tota la internet, especialment al tri-oligopoli (Google, Facebook i Twitter). En part per això, les empreses espanyoles, sabent que la llei va ser aprovada fa 2 anys, 4 dies abans de la seva aprovació el 25 de maig, tan sols el 54% d'elles assegurava estar totalment adaptada o, al menys, en bona part.

Penseu que aquesta llei és la que ha patit més pressions de lobbies mai i ha tingut 3999 modificacions a la UE (i creiem que a cap estat tampoc). Encara així, als defensors de la privacitat ens dona unes eines molt bones legalment perquè si denúncies poden caure multes fins el 4% dels guanys anuals de les empreses o qualsevol que acumuli les nostres dades. Al final la pela... meneja que es tinguin en compte els nostres drets.

És important per utilitzar bé l'eina conèixer quines fortaleses té i quines debilitats. Si tens temps i t'agrada llegir textos legals o d'altres raons: RGPD. Per a les que no teniu temps o ganes, podeu donar una ullada a la imatge adjunta de la Agencia Española de Protección de Datos o el consell d'aquesta guia de X-Net.

De moment en aquesta notícia podeu veure que hem fet als Terminis d'Ús i, com ho fem en forats de temps que tenim, quins plans tenim per millorar. Si veus cap cosa més que podríem fer, per favor reporta mitjançant el formulari de contacte i que tingui com títol RGPD per tal que l'encarregada tècnica de seguretat pugui filtrar-los. El que volem millorar:

  • Traduir al català i a l'anglès els Terminis d'Ús (si algú te temps, per favor, contacta amb nosaltres)
  • Utilitzem el programari lliure Drupal que permet supervisar, per ser obert, com està fet i que ningú fiqui codi maliciós. Doncs, als formularis, anem a encriptar totes les dades amb Webform Encrypt, per tal que si hi ha un filtratge de dades els resulti inútil el que han robat.
  • Als butlletins, anem a encriptar també els emails de les subscriptores per la mateixa raó que al punt anterior. Aquí hem de fer un mòdul propi.
  • Ara amb la nova llei, cada volta que canvies els Terminis d'us, has d'avisar (en el nostre cas solament a les subscriptores del butlletí). Doncs, implementarem un sistema automàtic de versions per tal de tindre transparència i que públicament es puguin consultar les versions i els seus canvis.
  • Esborrar les subscriptores del butlletí, automàticament mitjançant programació, que no hi hagin confirmat l'email després d'un mes.
  • Esborrar dades de formularis automàticament (aquí ens falte decidir el temps d'espera).

Per tant, ens quede feina que no obliga la llei, però que volem fer després de reflexionar sobre el tema. Així que ara deixem la notícia i us esperem a les que estan per vindre amb la voluntat de difondre els nostres nous drets.

 

Fotografia sense text per arvin febry a Unsplash.
Muntatge llicència CopyLeft (endavant a fer obres derivades i ets lliure de citar la font per donar-nos visites).
Fet amb Inkscape (programari lliure).