comic lela

Notícies

 

SUMARI DEL PROJECTE

 

 

El Còmic Lela vol ser un còmic innovador, entretingut, transgressor i pedagògic que pretén divertir i acostar les tecnologies a nous públics, però sobretot a les nenes i les dones.

 

La protagonista central és la Lela. Una nena alegre, sociable i geek a la vegada, entusiasmada de forma curiosa, qüestionadora i innocent per les tecnologies. El personatge sorprès, poruc i simpàtic que l’acompanya és el lelo. Amdos viuen historietes que ens relacionen amb les persones i amb les tecnologies.

 

El Còmic Lela és una iniciativa del col.lectiu informal Donestech que es va crear l’any 2006 a Barcelona entre els espais i els coneixements de l’Associació Alia, Riereta.Net i Redactiva.

 

El Còmic Lela ha nascut en format digital per més endavant poder-se desenvolupar en animació audiovisual i en paper.

 

El Còmic Lela prioritza l’ús del programari lliure en el seu desenvolupament així com el registre en llicències lliures.

 

EDICIONS COMIC LELA

COMIC LELA 01: L'ANIVERSARI D'UNA ÀVIA LLUITADORA

 

OBJECTIUS

 

 

 

-Divertir i entretenir el nostre públic

 

 

-Fomentar l’accés i ús de les tecnologies per part de les dones

 

-Formar i capacitar en l’ús de determinades tecnologies

 

-Qüestionar el context actual d’ús i desenvolupament tecnològic

 

-Sensibilitzar sobre les desigualtats entre gèneres en les concepcions, dissenys i usos de les tecnologies

 

-Innovar en continguts, personatges, temàtiques i formats.

 

Objectius operatius:

 

-Elaborar un mínim de tres capítols del Còmic Lela en format digital

 

-Publicitar el personatge Lela

 

-Difondre el Còmic Lela i els seus continguts

 

-Generar nous públics de còmic

 

-Prioritzar l’ús del programari lliure i de les llicències lliures

 

ANTECEDENTS

 

L’any 2006, a Barcelona, va néixer el col.lectiu informal donestech amb la voluntat de Desxifrar el Codi Lela. El Codi Lela és aquell conjunt de preceptes que fan posible l’accés a les tecnologies i mostren les diverses formes d’útilitzar-les i les voluntats i desitjos d’ús que hi ha al darrera.

 

El col.lectiu donestech inicià les seves activitats realitzant una recerca social activista per conèixer per què i com les dones accedien a les tecnologies, com les usaven, en quines condicions i quins somnis i desitjos expressaven.

 

Pocs mesos després de l’inici de la recerca, Mentres es desenvolupava la investigació i per el que anavem descobrint, noves activitats van anar veient la llum responent a les necessitats i interessos que s’anaven generant.

 

Així es creà la web de donestech que ha esdevingut l’espai de presentció,  informació, treball i trobada virtual per a moltes leles.

 

Per a mostrar de forma més amena els resultats de la investigació i sensibilitzar a través d’altres formats es realitzpa el documental audiovisual sobre les relacions de les dones amb les tecnologies anomenat “desxifrant el codi lela” i les diferents visualitzacions,  mapes i cartografíes informàtiques sobre les primeres memòries i aprenentatges, els diversos esdeveniments sobre dones i tecnologies que s’anaven succeïnt, sobre les variables de la recerca i, fins i tot, sobre els nostres enllaços.

 

Actualment Donestech segueix treballant i actualitzant la web i treballa en una nova recerca sobre les dones, les tics i la memoria histórica per recuperar les nostres pròpies pioneres i les seves contribucions  a la democràcia.

 

Però, evidentment, donestech no abandona la seva voluntat de visualització i treball cultural i artístic i la incidència en aspectes i públics claus per l’adequada inclusió tecnològica. És per això que s’ha decidit a realitzar un nou documental audiovisual sobre tecnològues artístiques, dj’s i vj’s i el Còmic Lela que aquí es presenta.

 

El Còmic Lela, sorgeix del fet que la recerca ha fet palès un buit motivacional a les edats escolars i del batxillerat de les nenes i noies de Catalunya i ens obliga a l’acció en aquestes edats, però també de la voluntat d’experimentar i retreballar en nous formats creatius fàcilment divulgables com el còmic aptes per a qualsevol gènere i edat.

 

 

 

 

Tot això ha estat posible gràcies a la colaboració de desenes de dones participants que ens han donat les seves opinions i testimonis, les associacions que ens acullen com són Riereta.Net, Alia i Redactiva. Les institucions que ens han donat suport econòmic com l’Institut Català de les Dones, el memorial democràtic i l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural de la Generalitat de Catalunya. Però també el Ministerio de Insdustria, Comercio y Turismo a través del Plan Avanza.

 

Finalment, i sobretot, gràcies al treball de les persones que conformen l’equip de donestech com són la dissenyadora Anna Sala, l’estadística Bibiana Prat, el programador web Julien Reulos, la investigadora Fernanda Zanuzi, el montador Jaive Hamon, la dissenyadora  Maite Saenz, el tècnic de sò Manu Molina, i les coordinadores, investigadores i instigadores Alex Hache, Eva Cruells i Núria Vergés.

 

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE COMIC LELA

 

El Còmic Lela vol ser un còmic innovador:

 

Tant pel que fa a formats com pel que fa continguts el còmic Lela vol innovar. Així es realitzarà un primer còmic especialment adient per consultar per internet i a través de computadores per a després desenvolupar-ho en els formats tradicionals audiovisuals i en paper. També els continguts i protagonistas són nous en aquest àmbit. La Lela i el lelo són nous personatges que ens endinsen en les relacions de les persones i les tecnologies.

El Còmic Lela vol ser un còmic artístic:

 

El Còmic Lela es presenta en forma d’art seqüencial, en vinyetes i historietes del 9è art, el còmic. Amb això es pretén explotar l’acció artística del dibuix, el disseny, l’audiovisual i l’escriptura per provocar el qüestionament de les realitats desiguals i transforma-les a través de la imaginació i la creativitat

 

El Còmic Lela vol ser un còmic entretingut:

 

Aquest còmic sorgeix amb la voluntat de divertir i entretenir a les persones que se’l mirin, l’escoltin o el llegeixin. Per això ha triat la Lela i la seva tonteria, la seva bogeria, la seva curiositat, la seva innocència i la seva picardia. I també el Lelo amb la seva sorpresa, por, inquietud i simpatia com a recursos per fomentar la diversió i l’entreteniment.

 

El Còmic Lela vol ser un còmic Transgressor:

 

Per què, a través dels seus continguts i formats,  vol qüestionar els dissenys, usos i desenvolupaments tecnològics actuals i presentar alternatives que ho millorin, en perspectiva de gènere i interculturalitat per acostar a les dones i altres col.lectius subrepresentats al món tecnològic.

 

El Còmic Lela vol ser un còmic Pedagògic:

 

Aquest Còmic, en cada capitol, vol formar i capacitar sobre usos i perspectives especifiques de les tecnologies com a acció per a fomentar i facilitar la participación de les dones i altres col.lectius subrepresentats en les tecnologies.

 

Protagonistes i personatges:

 

La protagonista central és la Lela. Una nena alegre, sociable i geek a la vegada, entusiasmada de forma curiosa, qüestionadora i innocent per les tecnologies.

 

La Lela és única, però és diversa i així, tot i mantener certs trets que la identifiquen canvia de pentinat, de roba i fins i tot de talla!

 

El personatge sorprès, poruc, neutre  i simpàtic que l’acompanya és el lelo. També és únic, però menys canviant.

 

Amdos viuen historietes que ens relacionen amb les persones i amb les tecnologies a través de la tonteria, la bogeria, la curiositat, la innocència i la pregunta constant.

 

Formats i Continguts

 

Formats:

 

El Còmic Lela es desenvolupa a través de capítols separats, però intercanviables i a través de vinyetes.

 

El nombre de vinyetes pot variar depenent del capítol i el text s’inserirà en els núvols de diàleg. El pla será a l’alçada dels ulls.

 

Cada capítol pretén ocupar 5-15 megabites, 5-15 pàgines, 5-15 minuts.

 

El Còmic Lela es crearà en format digital, especialmente per a la consulta web i en ordinador, per, més endavant , poder-se desenvolupar en animació audiovisual i en paper.

 

El Còmic Lela prioritzarà l’ús del programari lliure en el seu desenvolupament així com el registre en llicències lliures. Així doncs es pretén utilizar l’oppenoffice, el gimp i el cinellera per a la seva elaboració.

 

Una vegada realitzat es pretén que sigui registrar en sota llicències lliures copyleft i Creative Commons.

Disseny:

L’objectiu del disseny en el Còmic Lela és crear una identitat pròpia però flexible a partir d’un estil senzill.

El seu dibuix, en blanc i negre, respon a aquesta intenció minimalista que prioritza els continguts exposats. La intenció és arribar a un públic general, no experts en el gènere del còmic, facilitar la lectura i presentar els elements tecnològics en un traç gestual i humanitzat.

 

 

 

 

EQUIP BASE DEL PROJECTE CÒMIC LELA

 

Anna Sala: Disseny i animació

 

Maite Sainz: Disseny i animació

 

Eva Cruells: Continguts i gestioó

 

Núria Vergés: Continguts i Coordinació.

 

No descartem que l’equip es faci més gran en el desenvolupament del projecte en altres formats.

 

 

 

 

SUBPROJECTES COMIC LELA

COMIC LELA TELENOIKA

 

 

COMIC LELA

1) projecte genèric: mirar a sota

2) possibles fonts finançament

3) comic lela telenoika