Còmic Lela

Comic Lela

 

El Còmic Lela vol ser un còmic innovador, entretingut, transgressor i pedagògic que pretén divertir i acostar les tecnologies a nous públics, però sobretot a les nenes i les dones.

La protagonista central és la Lela. Una nena alegre, sociable i geek a la vegada, entusiasmada de forma curiosa, qüestionadora i innocent per les tecnologies. El personatge sorprès, poruc i simpàtic que l’acompanya és el lelo. Amdos viuen historietes que ens relacionen amb les persones i amb les tecnologies.

El Còmic Lela és una iniciativa del col.lectiu informal Donestech que es va crear l’any 2006 a Barcelona entre els espais i els coneixements de l’Associació Alia, Riereta.Net i Redactiva.  El Còmic Lela ha nascut en format digital per més endavant poder-se desenvolupar en animació audiovisual i en paper.  El Còmic Lela prioritza l’ús del programari lliure en el seu desenvolupament així com el registre en llicències lliures.

El Còmic Lela, sorgeix del fet que la recerca ha fet palès un buit motivacional a les edats escolars i del batxillerat de les nenes i noies de Catalunya i ens obliga a l’acció en aquestes edats, però també de la voluntat d’experimentar i retreballar en nous formats creatius fàcilment divulgables com el còmic aptes per a qualsevol gènere i edat.

 

Els nostres objectius amb el còmic Lela són: 

-Divertir i entretenir el nostre públic

-Fomentar l’accés i ús de les tecnologies per part de les dones

-Formar i capacitar en l’ús de determinades tecnologies

-Qüestionar el context actual d’ús i desenvolupament tecnològic

-Sensibilitzar sobre les desigualtats entre gèneres en les concepcions, dissenys i usos de les tecnologies

-Innovar en continguts, personatges, temàtiques i formats.

 

Descripció del còmic Lela: 

El Còmic Lela vol ser un còmic innovador:

Tant pel que fa a formats com pel que fa continguts el còmic Lela vol innovar. Així es realitzarà un primer còmic especialment adient per consultar per internet i a través de computadores per a després desenvolupar-ho en els formats tradicionals audiovisuals i en paper. També els continguts i protagonistas són nous en aquest àmbit. La Lela i el lelo són nous personatges que ens endinsen en les relacions de les persones i les tecnologies.

El Còmic Lela vol ser un còmic artístic:

El Còmic Lela es presenta en forma d’art seqüencial, en vinyetes i historietes del 9è art, el còmic. Amb això es pretén explotar l’acció artística del dibuix, el disseny, l’audiovisual i l’escriptura per provocar el qüestionament de les realitats desiguals i transforma-les a través de la imaginació i la creativitat

El Còmic Lela vol ser un còmic entretingut:

Aquest còmic sorgeix amb la voluntat de divertir i entretenir a les persones que se’l mirin, l’escoltin o el llegeixin. Per això ha triat la Lela i la seva tonteria, la seva bogeria, la seva curiositat, la seva innocència i la seva picardia. I també el Lelo amb la seva sorpresa, por, inquietud i simpatia com a recursos per fomentar la diversió i l’entreteniment.

El Còmic Lela vol ser un còmic Transgressor:

Per què, a través dels seus continguts i formats,  vol qüestionar els dissenys, usos i desenvolupaments tecnològics actuals i presentar alternatives que ho millorin, en perspectiva de gènere i interculturalitat per acostar a les dones i altres col.lectius subrepresentats al món tecnològic.

El Còmic Lela vol ser un còmic Pedagògic:

Aquest Còmic, en cada capitol, vol formar i capacitar sobre usos i perspectives especifiques de les tecnologies com a acció per a fomentar i facilitar la participación de les dones i altres col.lectius subrepresentats en les tecnologies.

 

Protagonistes i personatges:

La protagonista central és la Lela. Una nena alegre, sociable i geek a la vegada, entusiasmada de forma curiosa, qüestionadora i innocent per les tecnologies.

La Lela és única, però és diversa i així, tot i mantener certs trets que la identifiquen canvia de pentinat, de roba i fins i tot de talla!

El personatge sorprès, poruc, neutre  i simpàtic que l’acompanya és el lelo. També és únic, però menys canviant.

Amdos viuen historietes que ens relacionen amb les persones i amb les tecnologies a través de la tonteria, la bogeria, la curiositat, la innocència i la pregunta constant.

 

Crèdits: 

Disseny i il·lustració: Anna Sala

Guió i realització: Eva Cruells, Núria Vergés, Alex Hache i Anna Sala

Adjunts
Attachment Mida
comic_lela.pdf 2.38 MB
comic_lela_castellano.pdf 2.56 MB
english_lela_comic.pdf 2.85 MB
Àmbits Temàtics
Àmbits de Treball